Nieuws

KNRM-euro 3,47 waard

Als ieder jaar berekende de KNRM ook voor 2009 wat iedere gedoneerde euro aan de reddingsdienst in werkelijkheid waard is. Volgens hun eigen omrekenformule was een gedoneerde euro vorig jaar 3,47 euro waard.

12:19

De KNRM presenteert ieder jaar naast jaarcijfers ook een overzicht van hun prestatie-indicatoren. Die cijfers moeten onder andere inzicht geven in de efficientie van de organisatie in de respons op noodoproepen. Zo wordt bijvoorbeeld bijgehouden hoe lang het duurt voor een boot uitrukt, in hoeverre een actie succesvol was en of eventuele fouten en ongelukken binnen acceptabele marges blijven.
 
Daarnaast becijfert de organisatie wat de werkelijke waarde is van iedere aan hen gedoneerde euro. Het bedrag dat in een jaar voor exploitatie van de dienst wordt uitegegeven wordt afgezet tegen twee variabelen. Enerzijds wordt gekeken welk bedrag aan schade is bespaard door reddingsacties, vorig jaar volgens KNRM-cijfers 11 miljoen euro.
 
Het andere cijfer vertegenwoordigd de waarde van inzet van vrijwilligers. Om aan dit bedrag te komen becijfert de reddingsdienst wat er uitgegeven zou zijn als de acties uitgevoerd waren met betaalde krachten. Dat was in 2009 6,7 miljoen euro.
 
Van het gedoneerde geld, vorig jaar ruim zeven miljoen euro, werd vijf miljoen uitgegeven. volgens het rekensommetje van de KNRM vertegenwoordigt iedere gedoneerde euro daarmee een bedrag van 3,47 euro aan maatschappelijke waarde. 

Last modified: 29 april 2010
Sluiten