Nieuws

Kletsnat en loodzwaar, net als vroeger

De Rolex Sydney Hobart Race wordt als vanouds. Geen rustige, ruime rakken zoals in de vorige editie, maar ouderwets, keihard werken. Tweede kerstdag gaat de wedstrijd van start.

17:05

De verwachte weersomstandigheden liegen er niet om. Zondagavond wordt een flinke zuidenwind verwacht van 20 tot 30 knopen. Zo’n sterke wind op kop, betekent de eerste driehonderd mijl tot aan Bass Strait in de rail zitten. Kleine pleister op de wonde; de stroming is minder sterk dan vorig jaar, dus de golfhoogte zal waarschijnlijk meevallen.

“Het wordt een zware race”, aldus Barry Hanstrum, directeur van de meteorologische dienst van New South Wales, “waarbij waarschijnlijk alleen maar aan de wind gevaren wordt.”

Nog meer 

Een lagedrukgebied ten zuiden van Tasmanië doet er maandag nog een schepje bovenop volgens de meteorologische dienst. Er worden windsnelheden van 30 tot 40 knopen en een golfhoogte van vier tot vijf meter verwacht in Bass Strait.

Langs de oostkust van Tasmanië verwacht men wispelturige winden. Mogelijk draait de wind naar zuidwest of west, waardoor misschien nog een stukje ruim gevaren kan worden voordat wordt gefinisht in Hobart, Tasmanië.

 

Overleven

“De eerste 300 mijl langs de kust van Australië zullen we de snelheid moeten matigen om de boot heel te houden”, zegt Ian Burns, co-navigator aan boord van 100-voets jacht Wild Oats XI, “records breken kan je vergeten met deze condities. Prioriteit ligt bij het overleven van de wedstrijd.” Volgens Burns zal het ongeveer twee en een halve dag duren eer ze in Hobart aankomen. Het record op naam van Wild Oats XI dateert uit 2005, toen het team de race volbracht in 1 dag, 18 uur en 40 minuten.

 

De deelnemers zijn vanaf zondag live te volgen op www.rolexsydneyhobart.com.

 

Foto’s: Rolex/Daniel Forster/Kurt Arrigo

(MvS)

Last modified: 23 december 2010
Sluiten