Nieuws

Kernploeg klaar voor Spelen

De Delta Lloyd Kernploeg is klaar voor vertrek naar de Olympische Spelen in China. Bondscoach Jaap Zielhuis blikte in gezelschap van Pieter-Jan Postma, Sven en Kalle Coster, Marcelien de Koning en Lobke Berkhout terug op een succesvol periode de afgelopen twee jaar, en is vol vertrouwen over de olympische ploeg in augustus.

10:12

De containers met boten en materiaal zijn al enkele weken onderweg naar China. Volgende week volgen de zeilers zelf. Met minder dan twee maanden tot de spelen begint het ook bij de zeilers te kriebelen.

Jaap Zielhuis: "Na de Spelen in Athene hebben we besloten dat het roer om moest. Daar werden geen medailles gescoord. Het was een vervelend moment. Het Nederlandse topzeilen moest professionaliseren. In het buiteland professionaliseert de zeilsport ook. Het moest 100% om zeilen gaan, met 100% begeleiding. De onderlinge concurrentie werd vergroot door de instroom van jonge talenten via het Volvo Talent Plan, maar ook door nieuwe manieren van aanpak, zoals bij het Yngling-project."

Succesvol
De nieuwe aanpak wierp vruchten af. "Het WK 2007 was de beste ooit", aldus Zielhuis. "Er waren minder kernploegboten, maar met meer kwaliteit. Dat sterkte ons in ons besluit. De zeilers die boven de rest uitsteken, verdienen onze volledige steun en moeten zich volledig kunnen richten op Qingdao. Daarom werken we met fulltime begeleiding, het beste materiaal, de beste trainingslocaties en de beste sparringpartners."

Nu staat de Delta Lloyd Kernploeg voor de laatste trainingsstage met als doel te wennen aan de specifieke weersomstandigheden in de Gele Zee bij Qingdao. Licht weer, 15 tot 20 knopen, deining en veel stroming. Om daar meer grip op te krijgen werd het waterbouwkundig adviesbureau Svasek in de arm genomen, dat met behulp van computermodellen betrouwbare stromings-voorspellingen kon doen. "Daar gaan we mee stoeien, zodat we kunnen leren anticiperen", aldus Zielhuis.

Zeilers
De zeilers zijn er klaar voor. Sven en Kalle Coster wonnen afgelopen week op het EK 470 in Italië zilver. De broers wilden vooral hun wedstrijdritme vasthouden. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout besloten het EK voorbij te laten gaan en trainden in Nederland. "Bij Den Helder heb je heel veel stroming en ondieptes. Daar hebben we geprobeerd de omstandigheden in China na te bootsen. Ik denk dat het een hele goede voorbereiding is geweest." Ook Finn-zeiler Pieter-Jan Postma is er klaar voor. "De Olympische Spelen is ook gewoon een wedstrijd, dus er verandert niet zo veel. Er is meer druk en er staat meer op het spel, maar mijn voorbereiding blijft hetzelfde."

Foto: Watersportverbond / Richard Langdon

Last modified: 20 juni 2008
Sluiten