Nieuws

Jules Verne: Geronimo naar huis, Cheyenne over de evenaar

Nog geen week na de start heeft maxi-tri Geronimo er de brui aan gegeven. Afgelopen vrijdag besloot Olivier De Kersauson terug te keren naar Brest, nadat twee van de drie gennakers onherstelbaar zijn beschadigd. Concurrent Cheyenne is inmiddels over de evenaar...

12:32

Nog geen week na de start heeft maxi-tri Geronimo er de brui aan gegeven. Afgelopen vrijdag besloot Olivier De Kersauson terug te keren naar Brest, nadat twee van de drie gennakers onherstelbaar zijn beschadigd. Concurrent Cheyenne is inmiddels over de evenaar.


Geronimo
“Dat is het probleem met nieuwe zeilen”, vertelt De Kersauson van boord. “Je gaat er tijdens trainingen niet mee tot het uiterste, om ze nieuw te houden. Nu zijn ze alsnog kapot. Het heeft geen zin er over te zeuren. Wat gebeurd is, is gebeurd.”
De zeilmakers van de Franse zeilmakerij Incidences zullen flink aan de bak moeten als de trimaran weer langs de steiger in Brest ligt. De Kersauson wil zo snel mogelijk weer losgooien voor een nieuwe poging als snelste op een bemande boot rond de wereld te zeilen. De twee gennakers die gesneuveld zijn, zijn identiek aan de derde die nog in takt is. Ook deze zal vervangen moeten worden.
“We hebben tijd om terug te varen, we waren nog niet ver weg. In 6 of 7 dagen zijn we weer in Brest. Ik denk dat we dan 2 à 3 dagen weer klaar kunnen zijn voor vertrek.”


Cheyenne
Cheyenne vaart nog steeds een zuidelijke koers. Zondag bereikte de catamaran van Steve Fosset en bemanning de evenaar na ruim 8 dagen zeilen. De afgelopen 24 uur legde Cheyenne in totaal 424 mijl, een gemiddelde van 18,1 knoop. Nu Fosset de hete adem van De Kersausons niet meer in de nek voelt, kan hij zich weer concentreren op zijn eigen race. Op het moment van opgave, was de Franse tri de Amerikaanse cat tot op ongeveer 200 mijl genaderd.


Orange 2
De nieuwe catamaran van Jules Verne-recordhouder Bruno Peyron is klaar voor de start. Men hoopte op een ‘weather window’ (een meteorologisch gezien geschikt moment om te vertrekken) in de loop van vandaag, maar voor zover bekend ligt de cat nog in Lorient.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten