Nieuws

Joyon verpulvert eerst record, daarna zijn boot

Gisterenmiddag zeilde Francis Joyon zijn 90-voets trimaran IDEC over de finishlijn bij Engeland. Door in 6 dagen, 4 uur, 1 minuut en 37 seconden de afstand van 3000 mijl te overbruggen, mag hij zich de snelste solozeiler noemen die ooit van New York naar The Lizard zeilde. Maar vannacht, enkele uren na deze knappe prestatie, beging Joyon een dure fout en zeilde zijn boot op de Bretonse klippen.

16:31

IDEC, vlak voor vertrek van haar laatste zeilreis, in New York. (Foto: Billy Black / DPPI)
Gisterenmiddag zeilde Francis Joyon zijn 90-voets trimaran
IDEC over de finishlijn bij Engeland. Door in 6 dagen, 4 uur, 1 minuut en 37 seconden de afstand van 3000 mijl te overbruggen, mag hij zich de snelste solozeiler noemen die ooit van New York naar The Lizard zeilde. Maar vannacht, enkele uren na deze knappe prestatie, beging Joyon een dure fout en zeilde zijn boot op de Bretonse klippen.


Joyon had na zijn finish onder de Engelse kust geen behoefte aan opstappers die hem zouden helpen naar zijn thuisbasis Trinité-sur-Mer te zeilen. Joyon vaart immers altijd alleen. Hij zeilde per slot van rekening eens als snelste alleen rond de wereld. Maar de zeeman Joyon, die zelden te betrappen is op een ondoordachte beslissing, ging gisteren weldegelijk in de fout. Hij sliep vannacht door het signaal van de wekker heen en zeilde zijn trouwe boot IDEC op de Bretonse rotsen bij Pointe de Penmarch, bij Quimper.


Joyon is door een rubberboot van de brandweer van boord gehaald. Een onderzoek in een nabijgelegen ziekenhuis bracht geen letsel aan het licht. Joyon verkeerd in goede staat, maar zijn trimaran is afgeschreven. De mast is afgebroken en de fikse golven beuken de drie rompen tot schroot. Met behulp van een sleepboot wordt geprobeerd te redden wat er te redden valt, maar Joyon zelf ziet het somber in.


De trimaran werd 19 jaar geleden gebouwd voor Olivier de Kersauson, die met de boot solo rond de wereld zeilde. In 1993 nam de tri, een ontwerp van Marc van Peteghem en Vincent Prevost, het op tegen ENZA New Zealand en Commodor Explorer in een bemande wereldomzeiling. In 1997 verbeterde De Kersauson er het Jules Verne record mee.
Toen De Kersauson zijn huidige Geronimo kocht, deed hij de tri van de hand aan Joyon, die de tri in 2004 in 72 dagen solo en non-stop rond de wereld zeilde.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten