Nieuws

Joyon onderweg naar zijn eerste Kaap

Terwijl Jean Luc Van Den Heede bezig is aan een rondje van oost naar west, vaart een andere Fransman, Francis Joyon, juist solo en non-stop van west naar oost rond de aarde. Na 17 dagen varen op zijn trimaran IDEC, ligt hij 2000(!) mijl voor op het recordschema...

15:08

Terwijl Jean Luc Van Den Heede bezig is aan een rondje van oost naar west, vaart een andere Fransman, Francis Joyon,  juist solo en non-stop van west naar oost rond de aarde. Na 17 dagen varen op zijn trimaran IDEC, ligt hij 2000(!) mijl voor op het recordschema.


(Foto: www.trimaran-idec.com)
Op 22 november spuit de 90-voets lange trimaran IDEC met 20 knopen over de startlijn bij Brest. Aan boord zit de 47-jarige Francis Joyon. In z’n eentje moet hij de komende weken dit monster in bedwang zien te houden.
Nu 17 dagen later lijkt het hem prima te lukken. De doldrums vertraagde hem niet en liggen al weer ver achter hem. Hij maakt zich nu op voor de volgende mijlpaal van deze reis, de passage van Kaap de Goede Hoop, zo’n 1500 mijl verder naar het oosten. Met een fikse depressie in de rug en de relatieve ondiepte van de Agulhasbekken in het vooruitzicht begint hij de stress van de Zuidelijke Oceaan weldra te voelen.


Het geldende non-stop solorecord rond de wereld staat op naam van Michel Desjoyeaux. Hij zeilde in 2000, tijdens de laatste editie van de Vendée Globe, op een monohull van 60 voet in 93 dagen, 3 uur, 57 minuten 32 seconden het 21.600 mijl lange traject. Op dit moment, na 17 dagen sinds zijn start, heeft de tri-zeiler Joyon al 6371 mijl achter de rug.


Ellen MacArthur zal de vorderingen van Joyon met argusogen volgen. Haar bijzondere solotrimaran van 75 voet, die momenteel in Nieuw Zeeland wordt afgebouwd, is speciaal ontworpen voor dit soort recordpogingen. Als Joyon de boel heel houdt en een goede tijd neerzet met zijn 15 voet langere tri, zal MacArthur zich wellicht nog eens achter de oren krabben, voor ze aan dit loodzware record begint.


Meer info over de campagne van Francis Joyon:
http://www.trimaran-idec.com


Meer info over MacArthurs nieuwe solotri:
http://www.teamkingfisher.com

(Foto: www.trimaran-idec.com)
(Foto: www.trimaran-idec.com)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten