Nieuws

Jonkies rond de wereld

Er lijkt een trend te onstaan om het record voor jongste solo wereldzeiler te pakken. De zestienjarige Amerikaan Zac Sunderland is al bezig met een boot, en ook Josh Clark uit Panama heeft dergelijke plannen. Nu is er ook nog de Britse Jonny Moore die als jongste solozeiler rond de Britse eilanden wil varen.

08:30

Moore wil in het weekend van 21 en 22 juni starten met zijn tocht. Met de klok mee vertrekt hij vanuit Holyhead in Wales met de Casulen II, een Corribee 21. Het doel van zijn reis is het bij elkaar brengen van geld voor het Kendal Sea Cadet Corps, waar hij heeft leren zeilen. Moore ziet zijn zeiltocht als iets dat hij op deze leeftijd zelf kan bereiken. Hij is vast van plan meer shorthanded offshore te zeilen.

Rond de wereld
Zac Sunderland, uit Californië, wil volgende maand vertrekken voor zijn wereldomzeiling. De zestienjarige Amerikaan heeft al 15.000 mijl op zijn naam staan, en is nog bezig met het uitrusten van zijn Islander 36. Hij zegt nog 200.000 dollar nodig te hebben voor het project. Zijn website is net als zijn boot nog volop in aanbouw.


Zac Sunderland Foto: Sunderland

Het lijkt populair te worden om jong rond de wereld te zeilen. Van Josh Clark is echter niet veel meer bekend dan de naam. Als het voor alle partijen doorgaat, wordt het nog een wedstrijd om te zien wie als eerste zestienjarige solo rond de wereld zeilt. Voorlopig staat het record in het Guinness Book of Records nog op naam van David Dicks die in 1996 als achttienjarige (plus 41 dagen) rond de wereld zeilde. Het boek is iets achter met de feiten: de Australiër Jesse Martin was achttien toen hij met de Lionheart, een S&S34 rond de wereld zeilde. Hij deed dat overigens nonstop.

Jonny Moore: www.jonnymooresailing.com
Zac Sunderland: www.zacsunderland.com

Foto: Jonny Moore

Heeft u tips, nieuwtjes of informatie? Mail het ons via nieuws@zeilen.nl!

Last modified: 17 april 2008
Sluiten