Nieuws

Jongste solozeilers ontmoeten elkaar

Een bijzondere ontmoeting in Kaapstad deze week. Twee jongens die allebei de jongste solo-wereldomzeiler willen worden, deelden een lunch.

15:44

De Engelse Mike Perham en de Amerikaanse Zac Sunderland zijn beide al maanden onderweg. Zac Sunderland (17) komt uit Californie en begon in juni als zestienjarige aan zijn reis. Voordat de jongen vertrok voor zijn wereldomzeiling had hij er al 15.000 zeemijlen opzitten aan races, deliveries en oversteken. Hij vaart met een volledig op solozeilen ingerichte Islander 36.

 

Mike Perham pakt het professioneler aan. Voor zijn reis charterde de vijf maanden jongere zeiler een Open 50. Hij startte vanuit Portsmouth en was zelfs van plan om de reis non-stop te volbrengen. In die opzet slaagde hij, door een stortvloed aan materiaalproblemen, niet. De scholier heeft, in tegenstelling tot Sunderland, al wel een record op zak. Op 14-jarige leeftijd werd hij de jongste ooit die solo de Atlantische Oceaan overstak.

 

De twee ontmoetten elkaar toevallig, ze varen immers allebei een andere kant op. In Kaapstad gaf Perham Sunderland een rondleiding op zijn Open 50 en ze lunchten, vergezeld van hun vaders, samen. Volgens Perham was dat erg leuk: "We delen veel met elkaar, het zijn erg nuchtere mensen en we hebben verschillende grappige verhalen uitgewisseld. Ik heb Zac mijn boot laten zien en later deze week hoop ik ook bij hem aan boord te kijken."

 

De jonge zeilers ontmoetten in Kaapstad ook Jean-Baptiste Dejeanty, de Vendée-zeiler die de strijd moest staken na problemen met zijn automatische stuurinrichting en vallen. Hij is in Kaapstad bezig zijn boot voor te bereiden voor de terugreis naar Frankrijk. Met recht een bijzondere ontmoeting tussen bijzondere zeilers dus.

Last modified: 6 februari 2009
Sluiten