Nieuws

Jessica Watson nadert Kaap Hoorn

De zestienjarige Jessica Watson nadert Kaap Hoorn in een stabiele wind van twaalf knopen; niet erg Kaap Hoorn-achtig. Watson zeilt solo rond de wereld, zonder tussenstops.

11:58

Windstil
Gister viel de wind op de Zuidelijke Oceaan zelfs helemaal weg. Uren dreef de roze S&S 34 met de naam Ella’s Pink Lady met maar heel weinig voortgang op weg naar de Kaap der Kapen. Jessica geeft op haar weblog toe dat ze deze keer meer zin had om lekker binnen te gaan zitten dan de vorige windstille periode. Dat was in de Doldrums. Toen was er ook geen wind, maar in de kuip was het lekker warm en zonnig. Dit keer is het buiten koud en kil, ook al is het hoogzomer op het Zuidelijk halfrond. Ze moet veel sturen met de hand of de stuurautomaat aanpassen. Overigens heeft ze, net als veel andere solozeilers, haar stuurautomaat een naam gegeven. Jessica’s autopilot heet Parker.

Moraal
Jessica’s ouders volgen hun dochter op de voet. Ze zijn zelfs zo begaan met de expeditie dat ze willen proberen om een glimp op te vangen van hun dochter als die Kaap Hoorn rondt. Daarvoor huren ze een vliegtuig, de enige manier om in deze onherbergzame omgeving in de buurt van een schip te komen. Als het lukt is dit voor Jessica’s natuurlijk een enorme ‘boost’ voor haar moraal.

Route
Ella Pink Lady’s route is een beetje vreemd. Een wereldomzeiling vanuit Australië is veel korter dan wanneer er bijvoorbeeld vanuit IJmuiden gestart wordt. Wij moeten eerst duizenden mijlen afzakken over de Atlantische Oceaan om de drie grote kapen (Kaap De Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn) te kunnen ronden. Daar is wat op gevonden. Ook Jessica moet de evenaar twee maal kruisen. Jessica zeilde vanuit Sydney eerst noordwaarts, langs Fiji en Samoa. Ze rondde een van de Line eilanden die boven de evenaar liggen. Daarna kon ze weer afzakken naar koudere wateren om na de Roaring fourties in de Furious fifties terecht te komen, zuidelijk genoeg om Kaap Hoorn te kunnen ronden. Gelukkig maken de geuzennamen voor deze breedtes hun naam niet al te erg waar. Jessica heeft een fikse storm doorstaan, maar de omstandigheden zijn nog niet extreem slecht geweest.

Na het ronden van de Kaap zal de jonge wereldomzeilster eerst rustiger water opzoeken: ze zal een stuk noordelijker gaan varen.

http://www.jessicawatson.com.au

http://www.youngestround.blogspot.com

Last modified: 12 januari 2010
Sluiten