Nieuws

Jessica Watson in eigen bedje

Na 210 dagen op zee slaapt de zeventienjarige Jessica Watson eindelijk weer in haar eigen bed. Jessica zeilde solo non stop de  wereld rond.

11:30

Drie dagen voor haar zeventiende verjaardag kwam de jonge zeilster aan in Sydney, de haven waar ze zeven maanden eerder twee pogingen nodig had om te vertrekken. Jessica moest haar eerste poging al na enkele dagen afbreken vanwege een aanvaring met een zeeschip. Het leverde  haar kritiek uit de hele zeilerswereld op.

Taaier
Gedurende haar reis bleek dat de tiener taaier was dan verwacht. Jessica wist goed om te gaan met de soms zeer moeilijke situaties. Ze stuurde leuke berichtjes naar het thuisfront en hield trouw haar weblog bij.

Degelijke klassieker
De roze Ella’s Pink Lady, Jessica’s boot, is een S&S 34. Een klassiek model dat zich al vele malen heeft bewezen op de oceaan. Nadeel van een dergelijk schip is natuurlijk dat het geen snelle boot is. Een andere jonge solozeilster, Abby Sunderland, vertrok halverwege Jesscica’s reis en pakte het anders aan. Ook zij deed een aanval op het record om als jongste de wereld rond te zeilen. Abby koos voor een Open 40, een echt wedstrijdschip, puur gebouwd op snelheid. Ze vertrok later maar zou Jessica in kunnen halen. Helaas voor Abby bleek haar boot niet sterk genoeg voor de reis rond de drie grote kapen. Abby ligt sinds begin deze maand aan de steiger in Kaapstad voor reparaties aan de stuurautomaten van haar Wild Eyes

Nieuwe held
De scepsis over Jessica Watson’s expeditie vervaagde gestaag en terwijl ze op zee was, werd Jessica de nieuwe held van Australië. Inmiddels is ze zo populair dat de premier naar het Opera House kwam om Jessica een officieel ontvangst te geven. Premier Kevin Rudd: “Misschien sta je nu nog wat te wiebelen op je benen, maar weet dat je de heldin van Australië bent. Een heldin voor het land en een heldin voor alle jonge mannen en vrouwen.” Jessica: “Ik zie mezelf niet als een heldin, maar als een gewoon meisje. Je moet gewoon een droom hebben, waarvoor je erg hard je best wilt doen.”

Terwijl Jessica geniet van het leven aan land zal haar boot worden tentoongesteld bij het Australisch National Maritime Museum.

(KW)
Foto’s: ANP

Last modified: 20 mei 2010
Sluiten