Nieuws

Jelmer Bouw ‘klaar’ voor vertrek

Koortsachtige bedrijvigheid afgelopen weekend in Marina Muiderzand. Jelmer Bouw legt de laatste hand aan zijn Pogo waarmee hij deze week naar Frankrijk vertrekt. Nou ja, laatste hand…

07:42

Koortsachtige bedrijvigheid afgelopen weekend in Marina Muiderzand. Jelmer Bouw legt de laatste hand aan zijn Pogo waarmee hij deze week naar Frankrijk vertrekt. Nou ja, ‘laatste’ hand.., de lijst ‘To Do’ is nog lang. En telkens gaat zijn mobieltje. Eigenlijk kom je als solozeiler een paar handen tekort. Zondag werd zijn boot gedoopt en die heet nu Alchemist.


Jelmer Bouw, sleutelend, bellend. De Pogo 426 heet nu Alchemist.
De 25-jarige Jelmer Bouw zeilt deze week naar Frankrijk om daar mee te gaan doen aan een reeks wedstrijden voor Transat 650 boten. Die gelden tevens als kwalificatie voor de Transat 650, het uiteindelijk doel van Jelmers project.Het instrumentenpaneel, met weerstation, radarverklikker en barometer. Verder heeft Jelmer aan boord: twee GPS-en, een wereldontvanger, een marifoon en een Epirb.
Het programma is zwaar:
Van 29 april-4 mei: de Pornichet Select 6.50. 300 mijl singlehanded.
Rond 10 mei: start kwalificatietraject. 1000 mijl solo van Frankrijk naar Ierland en terug langs een uitgezette route.
Op 26 mei voor een 200 mijler solo, de Marie Agnes Peron Trophee van Douarnenez naar Douarnenez.
Op 4 juni begint de Mini-Fastnet, 700 mijl doublehanded, van Douarnenez via Fastnet Rock naar  Douarnenez.
20 juli start de langste race Les Sables d’Olonne-Azoren vice versa.


Als Bouw zich kwalificeert wordt hij na Hans Bouscholte (1993) en Sander Bakker (2001) de derde Nederlander die meedoet aan de transatlantische solorace voor boten van 6,50 meter lengte.
De Transat 650 start vanuit Frankrijk en voert via een stop op de Canarische eilanden naar Bahia, Brazilië. Een afstand van ruwweg 4200 mijl. De race is niet van gevaar ontbloot; er zijn zelfs doden gevallen. Jelmer Bouw is zich van die gevaren bewust. “Je moet wel blijven nadenken en je bewust zijn van de risico’s. Maar toch, deze race trekt mij. Het is een persoonlijke uitdaging. Je komt jezelf tegen; het ene moment ben je een aardige vent, het andere moment beslist niet. Het is een enorme leerschool, ook het geregel er omheen; het zeilen zelf is misschien wel het makkelijkste.”
Behalve Bouw is er nog een Nederlander bezig met voorbereidingen op de Transat. Koen van Esch heeft ook een Pogo gekocht en zal eveneens starten in enkele Franse evenementen.


Zero comfort; de 'kombuis' is primitief.


De ruimte onder de kuip met het vluchtluik in de spiegel. Links de hydraulische pomp voor de stuurautomaat, rechts het fluxgate kompas.


De voedselvooraad bestaat voornamelijk uit instant-maaltijden. (Foto's: Laurens van Zijp)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten