Nieuws

Jan Kees Lampe oogst lof op Gala solozeilers

Jury roept Jan Kees Lampe uit tot grootste solozeiler van 2009. Termen als ‘verpulveren’ en ‘vermorzelen’ zijn niet van de lucht.

11:36

De avond in de haven van Scheveningen begint met drie gesloten enveloppen en bijbehorende prijzen, twee Awards en een Trophy.   

Shorthanded Cruisen
Stichting Shorthanded is er niet alleen voor wedstrijdzeilers. Ook toerzeilers die de kunst van het shorthanded zeilen verstaan kunnen rekenen op waardering van de stichting. Dat blijkt ook uit de woorden van Ben Hoekendijk die na zijn korte lezing de eerste enveloppe open maakt. Paul en Caroline Giep worden beloond met de Cruising Trophy voor hun uitzonderlijke reis van het Arctische naar het Antarctische ijs. Paul en Caroline bevinden zich momenteel op de Paaseilanden, maar hebben een ruime afvaardiging gestuurd om de Trophy in ontvangst te nemen.

Aanmoediging doublehanders
Omdat  er volgens het juryrapport in 2009 maar weinig grote internationale wedstrijden voor duobemannigen werden verzeild, waar Nederlanders aan deelnamen, ziet de jury de uitreiking van deze prijs vooral als een aanmoediging. De jury heeft bij het uitroepen van de winnaar gekeken naar het niveau van het wedstrijdveld. Hierdoor lopen Harm Adriaans en Jeroen Kop de Doublehanded Award mis, ondanks hun eerste plaats in de stormachtige Zeilrace & Rally naar Crouesty. Het minizeilende stel Ysbrand Endt en Christa ten Brinke, zette het afgelopen seizoen geen wedstrijden op hun naam, maar hebben in het zeer sterke veld Mini650’s toch uitstekend gepresteerd, met als beste resultaat een tweede plaats in de Mini Transgascogne. Bij afwezigheid van Lucas Schröder leest juryvoorzitter Henk Bezemer zijn eigen juryrapport voor.

De grote prijs
Dan volgt het moment waar velen op hebben gewacht. Het uitreiken van de prijs waar het allemaal om draait, de Solo Challenge Award. Er zijn drie genomineerden: Bart Boosman, Jan Kees Lampe en Robert Rosen Jacobson. Voordat de winnaar bekend wordt gemaakt vertelt Robert Rosen Jacobson over zijn minitransat. Hij heeft zijn zes uur durende filmverslag weten samen te vatten in een spetterende impressie van zijn oceaanoversteek, met mooie hoogte- en dieptepunten. De zaal geniet en huivert bij de beelden.
Voor het besluit van de jury maakt de presentatie niet meer uit, de winnaar is al bepaald. Jan Kees Lampe’s overwinning in de OSTAR maakt hem niet alleen de eerste Nederlandse overall-winnaar, hij verpulverde ook het OSTAR record voor veertigvoeters met een volle dag. Een prestatie die ruim voldoende is om de Solo Challenge Award een jaar lang op zijn schoorsteenmantel te mogen zetten.

Volgens de jury bestaande uit Jan Bernt Heukelsfeldt Jansen, Klaartje Zuiderbaan, Leon Bart en Henk Bezemer, is er maar één winnaar: Jan Kees Lampe!

Last modified: 29 januari 2010
Sluiten