Nieuws

Jacht overvaren op het IJ

Even na enen is vanmiddag is op het Amsterdamse IJ, ter hoogte van het Centraal Station, een zeiljacht overvaren door een geladen binnenvaartschip. Zeiler Maarten Willems was ooggetuige van het ongeval; hij stond op de veerpont uit Amsterdam-Noord. De schipper overleefde de overvaring, een tweede persoon werd na enige tijd levenloos uit het water gehaald.

13:47

Maarten Willems: “Ik zag dat een beige/gele knikspant, ik dacht een Wibo, in de richting van Oranjesluizen voer. Hij hield niet helemaal stuurboordswal maar week iets uit – naar mijn idee voor de pont. Achter hem voer het geladen binnenschip, eveneens richting Oranjesluizen. Het binnenschip begon te toeteren, maar ondanks dat bleef het jacht iets naar bakboord koersen. Toen verdween het jacht in mijn dode hoek, de opbouw van de pont, maar ik hoorde het binnenschip blijven toeteren en ook achteruit slaan. Toen ik weer zicht had, zag ik het jacht bij de stuurboordskop van het binnenschip en op dat moment was de mast er al af. Het jacht schoof langs de zijkant en werd naar beneden gedrukt. Het bleef slechts enkele seconden boven en ging toen als een speer naar beneden. Opvarenden heb ik niet kunnen zien. Vervolgens dreven er enkele stootwillen en een blauwe doek in het water.” Tot zover Maarten Willems, bemanningslid op schepen als de Satori en de Holmatro. Direct na het ongeval werd het scheepvaartverkeer stilgelegd. Boten van de Havendienst en poitie waren snel ter plaatse, evenals duikers van de brandweer en de traumahelikopter.

Laatste nieuws (17:00):
Zojuist maakte woordvoerder van de Amsterdamse politie Ed Kraszewski bekend dat één persoon het ongeval heeft overleefd. Hij of zij werd direct na de aanvaring door een veerpont opgepikt en maakte de hulpdiensten duidelijk dat er nog iemand aan boord was. Duikers hebben na enige uren een levenloos lichaam van een man geborgen van de bodem van het IJ, aan boord van het wrak. Vanavond wordt het gezonken jacht gelicht.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten