Nieuws

ISAF wereldbekercircuit in 2008

Tijdens de jaarlijkse ISAF conferentie, ditmaal gehouden in het Finse Helsinki, is een voorstel goedgekeurd om een ISAF World Cup op poten te zetten. Het bestuur van de internationale zeilfederatie wil daarmee volgens voorzitter Göran Petersson het "maximale uit de olympische klassen halen".

14:28

Tijdens de jaarlijkse ISAF conferentie, ditmaal gehouden in het Finse Helsinki, is een voorstel goedgekeurd om een ISAF World Cup op poten te zetten. Het bestuur van de internationale zeilfederatie wil daarmee volgens voorzitter Göran Petersson het “maximale uit de olympische klassen halen”.


Het wereldbekercircuit is opgebouwd uit een zestal bestaande evenementen. Het gaat om Sail Melbourne, Rolex Miami OCR, Princess Sofia Trophy, Semaine Olympique Française, Holland Regatta (voorheen Spa Regatta) en de Kieler Woche. Het circuit is volgens het ISAF bestuur een goede mogelijkheid om de media te wijzen op de meest belangrijke evenementen van de kalender. Ze hopen daarmee meer publiciteit te genereren dan nu het geval is. De puntentelling, reglementen en sponsoring van de verschillende evenementen zullen op elkaar worden afgestemd.


Om de wereldbeker gestalte te geven, is een speciale commissie in het leven geroepen die per direct aan de slag gaat. Een van de eerste klussen is om een oplossing te verzinnen voor de nogal krappe wedstrijdagenda. De evenementen in Europa vinden allemaal plaats in de lente en zomer. Maar het is voor een olympisch zeiler vrijwel onmogelijk om Sail Melbourne Regatta (15-20 januari) en Rolex Miami OCR (21-27 januari) allebei te zeilen. Bovendien is het nog onduidelijk wat het circuit voor de zeilers interessant maakt. Er is op de conferentie niet gesproken over mogelijke startgelden en prijzenpotten, noch over een apart wereldbekerklassement of de invloed van het circuit op de ISAF ranglijsten.
Het is de bedoeling dat het circuit op zijn laatst in 2008 voor het eerst wordt gehouden. In mei volgend jaar komt de speciale commissie met een voortgangsrapportage.


Andere interessante beslissingen:
– Er komen voorlopig geen olympische klassen bij. De Sunfish, Fireball, H-boat, J/24, Hobie 16 en Snipe zagen een olympische status wel zitten.
– Op de Spelen van Londen in 2012 worden niet 11, maar 10 gouden medailles uitgereikt. In de aanloop naar het evenement verliest er dus een klasse zijn olympische status.
– De Musto Performance Skiff en de X-35 zijn vanaf heden erkende klassen.

Last modified: 16 november 2006
Sluiten