Nieuws

In 2007 geen IMS-races meer

Gisteravond verzamelden zo'n 40 kajuitbootzeilers zich in Utrecht om te beslissen over de toekomst van IMS, ORC Club en IRC in Nederland. De conclusie die de organiserende Noordzee Club na twee uur trok: er wordt in 2007 niet meer onder het IMS-handicapsysteem gevaren, maar onder ORC Club en IRC.

14:27

Gisteravond verzamelden zo’n 40 kajuitbootzeilers zich in Utrecht om te beslissen over de toekomst van IMS, ORC Club en IRC in Nederland. De conclusie die de organiserende Noordzee Club na twee uur trok: er wordt in 2007 niet meer onder het IMS-handicapsysteem gevaren, maar onder ORC Club en IRC.


De avond werd ingeleid met feiten en cijfers die nog maar eens illustreren dat wedstrijdzeilen op kajuitboten in Nederland onder druk staat. In handicapklassen welteverstaan, want de X-35 is met 20 ingeschreven boten in een jaar tijd uit de grond gestampt. Het aantal meetbrieven nam in 2006 verder af. Het aantal ORC Club meetbrieven zakte van 1235 in 2005 naar 1203 nu. In de IMS-klassen daalde dat aantal van 302 naar 266 meetbrieven. Het lijkt er op dat de IRC-discussie, zoals die de laatste maanden gevoerd is op bijeenkomsten en websites, vooral is ingegeven door de top van het IMS-klassement. Zij zagen dit jaar de startvelden tijdens races als North Sea Regatta en NK verder verkleinen en stuurden aan op verandering. Ook de aansluiting bij races in Engeland en Frankrijk, waar onder IRC wordt gezeild, kan volgens deze groep beter.

Conclusies
Over de manier waarop de leegloop van de topklassen een halt toegeroepen moet worden, werd gisteravond heftig gediscussieerd. Een enkele zeiler reageerde opvallend emotioneel.
Na twee uur debatteren over de voor- en nadelen van IRC, IMS en ORC Club, lukte het de Noordzee Club om vier conclusies te trekken.

1. Geen NK onder IMS
Vanaf 2007 zullen de Noordzee Club en het Watersportverbond geen IMS-races meer organiseren. Uiteraard is elke vereniging vrij om op eigen houtje alsnog een IMS-evenement te organiseren, maar een Nederlands Kampioenschap Zeezeilen onder IMS-vlag zal er niet meer komen. Dat evenement, dat jaarlijks in september in IJmuiden wordt verzeild, zal vanaf volgend seizoen onder ORC Club gevaren worden.


2. IRC geïntroduceerd
Bij een aantal races zal de mogelijkheid worden geboden om, naast onder ORC Club, te varen onder IRC. ‘Marktwerking’ zou je dat kunnen noemen; de zeilers kunnen kiezen. Enkele weken terug besloot het comité achter de Van Uden Reco Regatta in Stellendam al IMS gedag te zeggen en IRC te omarmen. Andere races waar IRC vermoedelijk zal worden gefaciliteerd zijn de North Sea Regatta en Deltaweek.


3. De ORC Club-klasse blijft gehandhaafd


4. Aan het eind van 2007 zal er een evaluatieronde komen, waarbij het afgelopen seizoen tegen het licht wordt gehouden.


Gevolgen
Het blijft gissen naar de gevolgen van de introductie van IRC naast (het op IMS gebaseerde) ORC Club. Sommige aanwezigen gaven aan niet bij voorbaat voorstander te zijn van een van de twee en pleitten voor het kiezen voor één enkel handicapsysteem, welke dat dan ook is. Alleen op die manier worden de velden groter, meenden zij.


Als IMS-meetbriefhouders massaal overstappen op IRC blijven de topklassen even klein als nu onder IMS. Wel wordt in dat geval de aansluiting bij sommige buitenlandse races vergemakkelijkt. Kiest een deel van de huidige IMS-eigenaren straks voor IRC en een ander juist voor ORC Club, raakt het wedstrijdveld nog meer versnippert dan nu al het geval is. Alleen als zij massaal kiezen voor ORC Club nemen de klassen in grootte toe. Gek genoeg is in dat laatste geval de introductie van IRC eigelijk overbodig.

Wordt vervolgd…

Last modified: 1 december 2006
Sluiten