Nieuws

“Ik heb deze race voor de start gewonnen”

Michel Desjoyaux is na meer dan 28.000 mijl in een nieuw record winnaar geworden van de Vendée Globe. Hij is de eerste die het presteert om de solorace twee keer te winnen.

13:51

Desjoyaux legde in ruim 84 dagen 28.303 mijl af. Daarmee brak hij niet alleen het oude record, dat met 87 dagen, 10 uur, 47 minuten en 55 seconden in handen was van Vincent Riou. Hij legde ook nog eens meer mijlen af, 1150 om precies te zijn. Het nieuwe record staat op 84 dagen, 3 uur en 9 minuten.

 

Onder een waterig zonnetje, zei de winnaar het volgende: “Het is ongelooflijk, dit kleine zonnestraaltje maakt het tot een magisch moment. Acht jaar geleden mag ik het dan ook gedaan hebben, het blijft ongelooflijk.  Ik ben twee maanden bezig geweest met wat er allemaal gebeurt, wat ik doen moest. Nu geniet ik en later ga ik pas nadenken over de afgelopen tijd.”

 

Desjoyaux is ervan overtuigd dat zijn goede voorbereiding ervoor gezorgd heeft dat hij kon winnen. Hij heeft zich dan ook niet druk gemaakt toen hij met achterstand moest vertrekken: “Ik heb deze Vendée Globe voor de start gewonnen, met de keuzes die ik heb gemaakt, mijn team en mijn ervaring. Ik maakte me dan ook geen zorgen toen ik achter lag. Tachtig procent van het eindresultaat wordt vantevoren bepaald.”

 

Net aangekomen in Les Sables d’Olonne, keek hij ook alvast even vooruit naar de volgende editie van de race: “Jules Verne visualiseerde zich dat het mogelijk moest zijn in tachtig dagen en ik denk dat het zelfs mogelijk is met deze boten. Over vier jaar is het dus zeker mogelijk. De wereld is niet gekrompen, maar het is zeker mogelijk om in minder dan tachtig dagen rond te zeilen. Zonder het ijs (dat de zeilers dwong tot een omweg, red.) zou het deze editie al mogelijk zijn geweest.

 

Desjoyaux is zondag al aangekomen, maar de rest van de zeilers is nog onderweg. Roland Jourdain, die tot voor kort nog tweede lag, heeft de strijd moeten staken. De kielproblemen waarover we vorige week berichtten zijn hem alsnog fataal geworden. Hij heeft zijn boot bij de Azoren aan de kant moeten leggen. Dat betekent dat Armel Le Cléac’h naar alle waarschijnlijkheid tweede wordt, al is hij nog meer dan 1.000 mijl verwijderd van Les Sables.

 

Zoals het er nu naar uitziet zullen elf van de dertig zeilers de tocht volbrengen, verhoudingsgewijs een absoluut laagterecord. Maar aangezien de nummer laatst, Norbert Sedlacek, nog ruim zesduizend mijl te gaan heeft, kan het allemaal nog heel anders worden.

Last modified: 3 februari 2009
Sluiten