Nieuws

IJsselmeer bleek gunstiger dan het Wad

Het lijkt al bijna weer vergeten. Het mooie weer afgelopen weekend en de 24-Uurs die verzeild werd en zijn apotheose kende in Medemblik. Nu waait iedereen uit zijn jas op de 25ste Hiswa te Water in IJmuiden. Toch kijken we nog even terug naar afgelopen weekend en naar de uitslagen.

10:48

De winnaars van de 44ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace voeren allen hun rakken op het IJsselmeer. Daar konden dit jaar de meeste mijlen worden afgelegd, terwijl de teams op het Wad verkeerd gokten. Die kwamen door het lichte weer niet goed uit met de stroming en verloren zo kostbare tijd. Ondanks het feit dat op vrijdagavond 29 augustus vanuit Kornwerderzand de grootste startgroep (90 boten) vertrok, eindigde geen van die deelnemers op de eerste plaats. Van de dertien winnaars begonnen er slechts vier in het noorden. De Beker van Medemblik voor de beste prestatie in de ORC-klassen ging naar Jan Donderwinkel (Zeewolde), schipper van de Jazz. Hij ontving tevens de Tim van Rootselaar Wisselprijs voor het afleggen van de meeste wedstrijdmijlen (169,45). In totaal finishten 607 schepen reglementair, die samen 77.248 mijlen zeilden.

‘Het was een prachtige dag. Ondanks het hogedrukgebied was het toch mooi zeilweer. U hebt met zijn allen een boeiend schouwspel geleverd. Daarvan gaat een watersporthart open’, blikte Frits Berkel op zondagmorgen 31 augustus kernachtig terug op de 44ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. De voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers sprak in de ochtendzon op het plein bij Kasteel Radboud de verzamelde zeilers toe. Er klonk gelach op bij zijn woorden: ‘De intocht was ouderwets gezellig. Iedereen zat lekker dicht op elkaar, geholpen door de achterliggende wind. Sommigen van u probeerden gretig een ligplaats te bemachtigen. Uiteindelijk bemoeide de politie zich ermee. Dat hebt u gezien.’ Hij doelde op de enorme politieboot die zaterdagavond de ingang van de haven van Medemblik dichtgooide. De chaos was te groot.

Jazz – ‘We hebben optimaal onze tijd benut’
Ondanks de twijfels tussen het noorden en zuiden, startte de Jazz van schipper Jan Donderwinkel in Lelystad-Zuid. Donderwinkel: ‘We dachten aanvankelijk dat het in het noorden meer zou waaien. Uiteindelijk gaf Windguru aan dat de wind in het zuiden lokaal harder zou zijn en daar het langste zou blijven staan.’ De Jazz nam het op tegen 54 andere concurrenten in de ORC 2-klasse en bleef vrij lang op het zuidelijke IJsselmeer: ‘De wind draaide mooi met ons mee, dus we hebben geen enkel kruisrak gehad. Rond 8.30 uur gingen we door de sluis. Dat wilden we zo snel doen, dat we al begonnen te varen terwijl de lichten nog op rood stonden. De sluiswachter riep vervolgens om dat we nog niet mochten vertrekken. Daarom waren we even bang dat we misschien gediskwalificeerd zouden worden.’ Na het schutten zette de Jazz direct koers naar het noorden: ‘We hebben veel lange rakken gemaakt. We werken met het Rak 43 programma, waarmee we hadden uitgerekend dat we om twaalf minuten na 19.00 uur zouden finishen. Dat zou drie minuten voor de limiet van straftijd zijn, maar we voeren uiteindelijk met nog maar tien seconden te gaan over de eindstreep. We hebben onze tijd dus optimaal benut.’

In de ORC 1 pakte de Yacht van schipper Middel de eindzege. In de ORC 3 ging die naar de Baloega van schipper Brattinga. De heer Szejnoga en zijn bemanning van de Bonjour eindigden in de ORC 4 bovenaan en in de ORC 5 was het de Bonnie van schipper Sillem die de meeste mijlen aflegde. Bij de Ronde- en Platbodemjachten werd het een familieonderonsje tussen de gebroeders Van Rootselaar uit Nijkerk. Wim van Rootselaar van de Daniëlle streek dit keer de eer op, gevolgd door zijn broer Tim van Rootselaar op de Groote Beer.

Tocht – Lange zit brengt onverwachts succes
‘Vorig jaar waren we vijfde en die plek wilden we graag verbeteren, maar een eerste plaats had ik niet verwacht’, sprak schipper Lok van de 5,7 meter lange Vrije Vogel enthousiast. ‘We hebben met de wind mee vooral veel noord/zuid rakken gevaren. Daarbij zijn we continu in het noorden gebleven.’ De gekozen strategie leverde tot slot 119 mijl op: ‘Als clubleden van de Watersportvereniging Amstelmeer liggen we altijd naast elkaar afgemeerd. Toen we aankwamen en van onze collega’s hoorden wat zij hadden afgelegd, realiseerden we ons dat we best een hoge score hadden.’ Het was naar eigen zeggen wel een lange zit met drie man op een Waarschip 570. Dit keer bleek de Vrije Vogel omgerekend de beste prestatie in de tocht geleverd te hebben, waarvoor de bemanning de Radboudbeker ontving.

Voor de uitslagen zie www.kustzeilers.nl/24uurs.

bron: kustzeilers

Last modified: 3 september 2008
Sluiten