Nieuws

‘Iedereen heeft een glimlach op z’n gezicht’

Een snelheid van twintig knopen bij slechts tien knopen wind; de eerste AC45-catamaran met vleugelzeil laat zien waarvoor ze is gemaakt. Maandag was de eerste proefvaart in Auckland, Nieuw-Zeeland.

13:45

De AC45-catamarans zijn ontworpen om jaarlijks wedstrijden te varen en fungeren tevens als trainingsveld voor de America’s Cup zelf.

Hightech

De hightech catamaran was slechts kort op het water vanwege een naderende storm. Het ritje was echter lang genoeg om een eerste impressie te krijgen van wat het publiek te wachten staat bij de komende America’s Cup-evenementen. De testomstandigheden waren bijna perfect. Het water was vlak en in de baai stond een matige wind van tien knopen.

Bekenden 

In de haven verschenen ook een aantal bekende zeilers om de eerste tocht van de AC45 te bekijken, waaronder Nieuw-Zeelander en America’s Cup-veteraan Peter Lester. “De boot ziet er geweldig uit. Ze zeilde even en ging bijna direct op één drijver. Het zal een fantastisch gezicht zijn als ze binnenkort tegen elkaar gaan varen.”

 

Andy Hindley, Chief Operating Officer (COO) van het Race Management van de Cup. “We hadden acht tot tien knopen wind en zeilden met bijna twee keer die snelheid, we hebben de 20 knopen gehaald”, zegt Hindley na de test. “Als het iets harder had gewaaid zouden we gemakkelijk 28 tot 30 knopen gehaald kunnen hebben.”

Glimlach 

BMW Oracle schipper en AC45 test-schipper Jimmy Spithill is erg enthousiast. “Het is prachtig, iedereen hier op de boot en op de steiger loopt met een glimlach op z’n gezicht. Het is een geweldige boot en het zal erg leuk worden om er op te racen.”

 

Ook over de handelbaarheid van de boot is Spithill te spreken. “Het vleugelzeil is groot en pakt snel veel druk. Het is gemakkelijk te bedienen en de boot is gemakkelijk te manoeuvreren, dus we verwachten geen problemen op klein vaarwater. Met de vleugel kan je ook veel sneller druk uit je zeil halen. Veel sneller dan met een regulier grootzeil”, zegt Spithill na de proefvaart. “Voor een boot die direct van de tekentafel komt is dit een heel indrukwekkende prestatie.”

 

Foto’s en video: Gilles Martin-Raget/America’s Cup

 

(MvS)

Last modified: 28 januari 2011
Sluiten