Nieuws

Hulp onderweg voor Henk de Velde

Twee ijsbrekers zijn onderweg naar Henk de Velde die met zijn Campina in problemen is gekomen. Henk's Campina is ingesloten geraakt door zwaar ijs en heeft schade opgelopen aan de roeren. Of de expeditie door de onherbergzame wateren boven Siberie daarmee definitief is gestrand, is nog onduidelijk...

10:06

Henk de Velde is vrijdagmorgen in een groot ijsveld terecht gekomen in de Laptevzee, ten oosten van het schiereiland Taymyr. Daarbij zijn het roer en het hydraulische stuursysteem zwaar beschadigd, waardoor de Campina stuurloos is geworden. De boot ligt nu afgemeerd tegen een ijsberg in afwachting van goede wind. De situatie met de drijvende ijsvelden is zeer bedreigend. Daarom zijn de autoriteiten in Moermansk in samenspraak met de hoofdsponsor Campina, een reddingsoperatie gestart. Er zijn twee schepen onderweg om hulp te bieden.

Henk de Velde ligt momenteel op positie 75.57 N 113.58 O, een kleine 10 mijl uit de ondiepe kustlijn van Taymyr. Dit gebied is een van de meest onherbergzame gebieden ter wereld.

Ook het Ierse jacht Northabout, dat iets verder noordelijk ligt, heeft zonder problemen. Het verschil is echter dat dit schip een achtkoppige bemanning heeft, terwijl Henk de Velde alleen met dzijn Russische ijsloods is. Ook de Northabout ligt op een ongunstige plek bij verkeerde wind maar is niet stuurloos.

Voor beide schepen geldt dat de route naar Tsjeljuskin dit jaar niet mogelijk is zonder hulp van ijsbrekers.
Over het verdere verloop van Henk’s expeditie bestaat onduidelijkheid. Wanneer de ijsbrekers Henk in open water weten te krijgen, ligt de route naar Moermansk in principe open. Het is echter allerminst zeker dat de gehavende Campina die route op eigen kracht kan afleggen.

Last modified: 5 september 2004
Sluiten