Nieuws

Hugo Boss lek, Groupama stuk

Na het uitvallen van BT in de Transat Jaques Vabre (dual handed transat) is nu ook de Hugo Boss uit deze race. De boot van Alex Thomson raakte een UFO. (Unidentified Floating Object) Trimaran Groupama moet Jules Verne poging staken wegens schade.

11:06

Thomson verder van land
De boot BT, van Josse en Cuzon, raakte een paar honderd mijl voor de Azoren total loss vanwege de extreem zware omstandigheden. Redding van de twee zeilers was daar de korte afstand van land relatief eenvoudig. Alex Thomson is veel verder van land in de problemen geraakt. Door een aanvaring met een onbekend object is er een lek ontstaan in de Hugo Boss. De zeilers hebben de problemen onder controle, een pomp kan de hoeveelheid binnenkomend water voorlopig nog de baas. Hugo Boss is uit de wedstrijd.

Noordelijkste boot
De deelnemers aan de Transat Jaques Vabre hebben in deze oceaanoversteek de zwaarste omstandigheden inmiddels achter de rug. Tijdens het eerste deel van de race kregen ze verschillende stromen recht van voren. Terwijl Vendée Globe winnaar Michel DeDesjoyeau met zijn Foncia de stormen ontweek door meteen zuidelijk te sturen, zocht Alex Thomson de storm juist op. Vastberaden voer hij recht naar het centrum van de depressie en was al snel de noordelijkste boot. Later bleek dat Yves Parlier hem was gevolgd. Parlier voer echter in stealth mode, hij was niet te zien voor andere deelnemers, noch voor volgers op de wal. 

Geen korte broek op Hugo Boss
De noordelijke storm-route pakte goed uit voor de Hugo Boss. Hij lag vierde en had Foncia op een veilige afstand achter zich. Alex Thomson en zijn co-schipper Ross Daniel waren opgelucht dat ze het koude, natte gedeelte achter zich hadden gelaten. Voor het tweede deel van de race zoeken de boten de zuidelijke passaaatwinden op om te finishen in de Cariben. Hugo Boss in omgedraaid en vaart nu richting de Azoren. De beloning van een week ‘champagnezeilen’ in helder blauw water, stabiele wind en hoge temperaturen gaat aan Thomsons neus voorbij.

Schade Groupama
Ook de trimaran Groupama vaart niet meer op volle kracht. Franck Cammas, onlangs nog in het nieuws vanwege zijn deelname aan de komende Volvo Ocean, moet zijn recordpoging staken. Er is schade aan de achterste beam aan bakboord. De monstertri vaart momenteel met een kale mast om de impact op de boot zo klein mogelijk te houden. Groupama was bezig om het record voor het rondje wereld, de  Jules Verne trofee, te veroveren en lag voor op het recordschema. De vorige poging van Groupama, in de winter van 2008, mislukte toen de tri iets na Nieuw Zeeland omsloeg.  Zocht Cammas tot nu toe de harde wind expres op, nu zoekt hij de route met de minst wilde omstandigheden om veilig in Kaapstad aan te komen.

Foto’s: Hugo Boss, Groupama, Transat Jaques Vabre

Last modified: 17 november 2009
Sluiten