Nieuws

Hiswacolumn: Weinig veranderd sindsdien

Jan Verschuur is de hele week op de Hiswa. In deze column schrijft hij over commerciële belangen, catamarans en rennen met ballonnen.

09:54

Als redactie van Zeilen zijn wij de hele week op de beurs aanwezig. Gedeeltelijk in onze eigen stand, waar we graag praten met onze lezers, en gedeeltelijk op de beursvloer, waar we inspiratie opdoen voor verhalen voor het komende seizoen. Tussendoor is er dan nog tijd voor stiekeme liefde, het uitwisselen van de laatste roddels en een vleugje oud-Hollandse kinnesinne, weggestopt achter een innemende glimlach.
 
Zeilen heeft een roerige geschiedenis en de manier waarop wij ons blad maken, levert niet alleen vrienden op. Er is nu eenmaal een verschil tussen datgene dat bedrijven en instanties graag willen overbrengen en hetgeen wij besluiten dat voor u als lezer interessant is. Dat is geen democratisch proces, wij maken die keuzes op gevoel. Als wij het zelf interessant vinden, dan gaan wij ervan uit dat u dat ook vindt. Voelt het voor ons als een marketingpraatje, dan weten wij wel zeker dat u dat ook vindt. De geschiedenis heeft uitgewezen dat u nog kritischer bent dan wij.
 
Ballonnen 
Bij de stand van Zeilen delen wij ballonnen uit aan kinderen. Ik denk persoonlijk dat je niet te groot moet zijn om toe te geven dat wij dat om een reden doen. Ook Zeilen is onderdeel van een bedrijf en bedrijven willen geld verdienen. Dat lijkt me geen schande, sterker nog, onze welvaart is erop gebaseerd. Minder inkomsten betekenen bovendien minder geld om uit te geven aan mooie vertrekkersverhalen, goede technische artikelen en op verantwoorde wijze onderzochte achtergronden.
 
Een minder resultaat in de boeken heeft potentieel dus direct invloed op de inhoud van ons blad. Ik verbaas me dan ook over de aanhoudende onafhankelijkheidsroep van de collectieve media. Achter iedere krant zit een bedrijf, al dan niet met een winstverwachting van aandeelhouders, maar in ieder geval met een winstverwachting. Zakken de resultaten, dan komt de continuïteit in gevaar. Bovendien kan een lekkere scoop de carrière van een journalist maken of breken. Ook een krant heeft er dus alle belang bij om de u aangeboden informatie te filteren.
 
Agnes Kant
De Volkskrant die Hero Brinkman uitroept tot politicus van het jaar, Elsevier dat hetzelfde doet met Agnes Kant, het partijorgaan van het CDA dat schrijft dat Balkenende de slechtste minister-president is die we ooit hebben gehad: het zijn dingen die nooit zullen voorkomen. Informatie wordt gefilterd en zo gebracht dat het past bij de doelgroep van de respectieve media waarin het geschreven staat. Anders kost het geld. 
 
Doen wij dat ook? Ja, natuurlijk. In Zeilen zult u bijvoorbeeld zelden iets lezen over catamarans. Iedere Hiswa komen er mensen naar ons toe met de vraag waarom we daar niet meer aandacht aan besteden. Het antwoord is simpel: de drie mensen die erom vragen, zijn toevallig ook net de drie mensen in Nederland die er een bezitten. Terwijl er journalistiek gezien misschien wel heel interessante dingen over te zeggen zijn, zijn ze commercieel simpelweg niet interessant genoeg om over te schrijven.
 
Er wordt in deze tijd dus iets gevraagd van de consument zelf. Die zal een bewuste keuze moeten maken voor het medium dat hij wenst te vertrouwen. En tegelijkertijd beseffen dat ook dat medium niet kan ontsnappen aan de machinaties van de wereld. De door de afgelopen regeringen gepropageerde ‘eigen verantwoordelijkheid’ is zeker van toepassing op uw media-inname.
 
Ballonnen (II)
Stelt u uzelf in ieder geval wat dit betreft gerust: Zeilen laat zich niet betalen voor het plaatsen van redactionele artikelen. Als u iets leest, dan weet u zeker dat wij het zijn die hebben besloten dat het interessant genoeg is voor u. Als wij iets slecht vinden, dan schrijven wij dat en als we iets goed vinden, dan schrijven we dat ook. Dat we tegelijkertijd ballonnen uitdelen in de verwachting daarmee op een later moment geld te kunnen verdienen, en zelden tot nooit over catamarans zullen schrijven, doet daar wat ons betreft niets aan af.
 
Ons blad bestaat 25 jaar en het zou me hogelijk verbazen als ik niet zelf op enig moment met een Zeilen ballon over de Hiswa ben gerend. Waarschijnlijk schopte ik onderweg nog even mijn zusje, om vervolgens met grote ogen naar een van die indrukwekkend grote boten te kijken. Ik houd mezelf voor dat er weinig veranderd is sindsdien.
 
Jan Verschuur

Last modified: 6 maart 2010
Sluiten