Nieuws

Het rommelt bij de kernploeg

Het rommelt in de nationale olympische zeilploeg. Zeilers en coaches lopen weg en worden ontslagen. Op vrijdag gaf het Watersportverbond een persconferentie en lichtte de staf van de kernploeg een en ander toe. De belangrijkste punten.

16:44

Matchracen

Op donderdag werd bekend dat Maurice Paardenkooper zijn ontslag heeft ingediend. De coach van het damesteam dat op de Spelen moet matchracen om een medaille zag geen heil meer in verdere samenwerking met zijn pupillen en het Watersportverbond. Opmerkelijk, want diezelfde Paardenkooper had in de weken ervoor juist zijn zin gekregen door de werkwijze van de damesmatchraceploeg te veranderen. Hij wilde met twee damesteams gaan werken, in wisselende samenstelling. Dat zagen twee van de drie zeilsters van de ploeg, stuurvrouw Renee Groeneveld en voordekker Brechtje van der Werf, niet zitten. Zij zegden de kernploeg de wacht aan.

Des te opvallender was het dat de naam van Groeneveld vrijdagochtend toch op de lijst met kernploegleden prijkte. Hans Bouscholte, technisch directeur van de olympische kernploeg, verklaart hoe dat zit. “Renee zag de samenwerking met Maurice niet meer zitten. Nu hij weg is, wil ze door. Ten minste, als ze de nieuwe coach wel ziet zitten.”

Een nieuwe coach is volgens Bouscholte nog niet in beeld. Klaartje Zuiderbaan, die haar sporen in het matchracen verdiende en nu het paralympische Sonar-team van Udo Hessels coacht, zou een waardige vervanger zijn. “Dat is niet aan de orde”, vertelt ze desgevraagd. “Ik heb met Udo en zijn team plannen gemaakt en daar houd ik het bij.”

 

470

Sven Karsenbarg werd gepresenteerd als de nieuwe coach van de twee herenteams die uitkomen in de 470. Sven en Kalle Coster beginnen met zijn aanstelling aan een nieuw hoofdstuk van hun zeilcarrière. Zonder hun pa en coach Dick dus, die na het WK in Scheveningen zonder veel tact door de bond aan de kant werd geschoven. Karsenbarg heeft geen technische kennis van 470’s, maar weet wel hoe je een team moet smeden, zo verklaarde het oud-kernploeglid. De catamaranzeiler moet voor meer wij-gevoel zorgen binnen de 470-ploeg. Zo gaan de Costers nauw samenwerken met het andere 470-duo, Steven le Fevre en Steven Krol. Die samenwerking was eerder nog ondenkbaar. Het lijkt erop dat vooral beide Stevens hiervan zullen profiteren. De Costers trainen liever met buitenlandse wereldtoppers van hun niveau, maar hebben op dit punt niet veel in te brengen. Het gebeurt op de manier zoals de bond dat wil, of jullie gaan je eigen weg, werd hen te horen gegeven.

Jacco Koops, coach van de dames die 470-zeilen, kan zich de komende tijd volledig op het gouden duo Lisa Westerhof en Lobke Berkhout richten. Van de beloften Marieke Jongens en Margriet Fokkema nam hij afscheid, zo meldde hij. “Boven de 3 Beaufort waren ze niet goed genoeg, kwamen ze kracht te kort. Een traject om ze fysiek sterker te maken, zagen de twee niet zitten. Toen scheidden onze wegen.”

Volgens Koops zijn Jongens en Fokkema gestopt met zeilen in de 470. Als zijn vermoeden klopt, zou dat een aderlating zijn voor de Nederlandse zeilerij. De twee werden gezien als de opvolgers van Westerhof en Berkhout, mochten zij na de Spelen van Londen kiezen voor een maatschappelijke carrière.

Last modified: 29 oktober 2010
Sluiten