Nieuws

Het gevaar ligt op de loer

Zaterdag start de korte derde etappe van de Volvo Ocean Race. Kort, maar zeker niet zonder gevaar en moeilijkheden.

10:14

Morgen vertrekken de boten van het Indiaase Kochi naar Singapore. De verwachting is dat de boten voor kerst zullen aankomen. Onderweg liggen er gevaren te wachten. tijdens de afgelopen etappe hadden de boten ‘overlevingspakketjes’ aan boord, om eventueel aan piraten te geven. Dikke kans dat de sigaretten, dollars en fototoestellen ook deze keer weer aan boord gesjouwd worden.

 

De Somalische kust, het spilpunt van piraterij in de wereld, hebben de teams weliswaar achter zich gelaten, maar de Straat van Malakka wacht. Die zeer druk bevaren zeestraat is ook het domein van moderne piraten. Regelmatig worden er schepen leeggeroofd. De Britse marine heeft in Azië oorlogsschepen paraat die in geval van nood ondersteuning kunnen bieden.

 

Het tweede gevaar in deze etappe komt in de vorm van andere schepen. Wouter Verbraak, navigator aan boor van Team Russia, omschreef de Straat van Malakka al als ‘zo druk als de Bijenkorf op koopavond’. Vooral tijdens de nachten zal het gevaarlijk zijn, als onverlichte vissersboten overal hun netten hebben uitgezet en vrachtschepen kriskras oversteken.

 

Wat de etappe tenslotte tot een lastige maakt, zijn de verwachte weersomstandigheden. In het gebied staat normaal gesproken erg weinig wind, terwijl de stroom in de buurt van Singapore een snelheid van zes knopen kan bereiken. De boten zullen dus van bui naar bui moeten racen, er onderwijl voor zorgend niet door de stroom naar hun vertrekpunt te worden teruggedreven.

 

Foto: ANP

Last modified: 12 december 2008
Sluiten