Nieuws

Het gaat voorspoedig

De jachten hebben de nacht goed doorstaan. De wind is gebleven, iedereen heeft vele mijltjes kunnen wegtikken. De weersomstandigheden zijn formidabel: windkracht 3 uit het zuidoosten en zon. Een mijlenrecord zit er wellicht niet in, maar iedereen zeilt flink wat mijltjes bij elkaar.

10:04

Als ik Bart van Breeschoten bel, zijn ze net de spinnaker aan het hijsen. ‘Spi omhoog jongens’, roept Bart tegen zijn driekoppige bemanning. Ondertussen hoor ik het ratelen van de lier. ‘Lij aan, lij aan’, roept Bart nog een keer. Pas daarna heeft hij tijd voor mij. Met hun Mary Bryant, een Waarschip 6.60, hebben ze goede zaken gedaan op het Wad. “We zijn gestart in Kornwerderzand en hebben eerst een aantal mijlen op het IJsselmeer gedaan. Daarna zijn we bij Kornwerderzand de sluis doorgegaan en tot voorbij Den Helder gevaren. Terug was het kruisen, maar door de stroom mee ging het loeihard. Nu hopen we nog zo’n 50 mijl te varen op het IJsselmeer en dan hebben we het weer goed gedaan. We pakken zo veel mogelijk halve windse rakken, dan maken we mijlen. Er staat te http://www.zeezeilschool.nl/tandt.shtmlweinig druk om diep te varen, misschien dat de wind straks nog wat gaat krimpen en aantrekken en dan kan het wel. Anders blijven we lekker deze koersen varen.”

Christianne en haar bemanning van de Lovefool zijn een uur geleden van het Markemeer naar het IJsselmeer geschut. “Het gaat als een speer. We duiken nu even de hoek in bij Lemmer en gaan dan naar het noorden. We hebben veel mijlen gemaakt op het Markermeer, helemaal naar het zuiden, dan terug naar Volendam en tenslotte naar Enkhuizen. We hebben helemaal geen spi nodig, we varen gemiddeld 6 knopen. Prima zo. Veel halve windse rakken. We hebben een beetje geslapen, we blijven proberen. Kunnen dat niet zo goed terwijl we varen. Net toen ik vanochtend in slaap was, moesten we door de sluis. Zul je altijd zien. Maar het is fantastisch weer.

Volg de positie van de Lovefool op www.lovefool.nl.

Ook Olaf Oosterman van de Leef Je Droom heeft weinig geslapen. “Maar een uurtje, maar ik kan straks nog een paar keer een uurtje pakken. Mijn co-schipper Wouter slaapt nu, de rest heeft wel een paar uur geslapen. Het loopt schitterend. We hebben veel de gennaker omhoog gehad. We zijn om 7.45 naar het noorden geschut, we hebben veel mijlen op het Markermeer gevaren. Ik schat dat we nu zo’n 75 mijl op de klokken hebben staan, dus dat is mooi. Zeiltjes wisselen gaat goed, we doen het rustig aan, want de bemanning is nog niet heel erg ervaren. Maar ze doen het super. En ze hebben behoorlijk veel zeilen moeten wisselen vannacht. Gemiddeld lopen we zo’n 7.3 knopen.”

Volg de Leef Je Droom boot op: http://www.zeezeilschool.nl/tandt.shtml

 

Last modified: 30 augustus 2008
Sluiten