Nieuws

Henk de Velde gaat eilanden verkennen

Henk de Velde heeft een nieuwe expeditie in voorbereiding. Het wordt geen ijsreis, maar een lange route over zeven zeeën langs talloze eilanden.

10:26

Henk de Velde heeft een nieuwe expeditie in voorbereiding. Het wordt geen ijsreis, maar een lange route over zeven zeeën langs talloze eilanden.


De Velde stopte ermee’ kopten diverse kranten begin januari. “Ik stop helemaal niet,” weerlegt de zeezeiler deze berichtgeving. “Ik ga dingen anders doen. Dat besluit heb ik in december genomen. Het doel: ik ga een tocht maken langs 36 eilanden waar Boudewijn Büch niet is geweest. Een tijdschema is er niet. In 2007 wil ik weg. Het kan vier jaar duren of veertig jaar. Ik zie wel. Vanuit Nederland zeil ik naar het zuiden, naar de Braziliaanse Petrus en Paulusrotsen. Dan via Tristan da Cunha, langs Kaap de Goede Hoop, dus bakboord uit de Indische Oceaan in, naar Amsterdam Eiland. Dan is de route grofweg: langs Australië en Nieuw-Zeeland, omhoog naar Japan en Kamchatka aan oostkust van Rusland, door de Beringstraat naar het Canadese Tuktoyaktuk  aan de Mackenzie rivier (69.27N-133.00W). Die plaats komt voor in een boektitel van Büch: de Universiteit van Tuktoyaktuk. Toevallig was ik tijdens de voorbereiding van een nieuwe reis om de noord al bezig geweest om daar te kunnen overwinteren. Het is nu niet te bedoeling om dat te gaan doen, maar er is een kraan om de boot droog te zetten, mocht het nodig zijn. Daarna ga ik weer naar het zuiden via de Stille Oceaan richting Patagonië. Maar dan zijn we jaren verder.”


 

Last modified: 7 september 2006
Sluiten