Nieuws

Heldenrace start met volksfeest

Zondag start in het Franse Les Sables d'Olonne de Vendee Globe. De solo-om-de-wereld-race belooft de snelste editie ooit te worden.

11:59

Maar liefst twintig nieuwe boten maken deel uit van het dertig boten tellende deelnemersveld. De Open 60’s van de nieuwe generatie zijn getekend door een aantal topontwerpers van over de hele wereld. Dat levert veel verschillende inzichten op en dus grote verschillen tussen de boten. Sommigen kiezen voor licht en makkelijk handelbaar, sommigen voor zwaar met een groot tuigage. Enige duidelijke overeenkomst tussen de nieuwe boten is dat de rompvorm klopt met de huidige trend, waarin scherpe knikken de boventoon voeren.

 

De twintig nieuwe boten zullen records gaan breken, zo is de verwachting. Want niet alleen zijn de ontwerpen met hun tijd meegegaan, ook maakt een keur aan topzeilers hun opwachting. Ex-winnaars Vincent Riou en Michael Desjoyaux bijvoorbeeld. Jean-Pierre Dick (ex-winnaar van de Barcelona World Race), Sebastien Josse (schipper van ABN AMRO II in de vorige Volvo Ocean Race), Mike Golding, Loick Peyron, de lijst van beroemde mannen is eindeloos.

 

Bij de vrouwen start bijvoorbeeld Dee Caffari, op weg om de roem van Ellen MacArthur te bereiken in Engeland. Qua prestaties kan zij zich zeker nog niet meten met de enige vrouwelijke grootmacht in het zeilen, maar door haar uiterlijk en uitstraling is zij het nieuwe lieverdje van de Engelse media. En dat zij over talent beschikt, dat zal niemand ontkennen.

 

In de volgende editie van Zeilen vindt u een uitgebreid verslag van de start van de Vendee in Frankrijk, waar zeilers helden zijn en de start van een dergelijk evenement een waar volksfeest.

Foto: ANP

Last modified: 6 november 2008
Sluiten