Nieuws

Groupama 3 verbetert Middellands Zee-record

Het eerste record dat ten prooi is gevallen aan de vernieuwde Groupama 3 is het Middellandse Zee-record. Bovendien is dit het vijfde record dat Groupama sinds 2007 binnenhaalt.

16:35

De 458 mijl over de Middellandse zee van Marseille (FRA) naar Carthage (TUN) werd afgelegd in 17 uur, 8 minuten, 23 seconden. Het oude record stond sinds 2004 op naam van Orange 2 die er toen 48 minuten langer over deed.

De eerste recordpoging van 2009 was direct succesvol voor het team van de Franse verzekeraar. Minimaal gewicht van de boot en een goed weersysteem waren cruciaal voor de korte oversteek. De walploeg haalde alles van boord dat overbodig was voor de oversteek. De motor werd uit de boot gehaald, er bleven een aantal zeilen op de steiger liggen en de bemanning werd van 10 naar 7 koppen teruggebracht.

Ondanks de blijdschap van een vijfde record maakte schipper Franck Cammas toch een kanttekening:” Tijdens het laatste deel van de oversteek ontwikkelde het weer zich anders dan voorspeld. De wind was licht en onregelmatig, we hadden nog een uur van het record af kunnen halen”

De zes mannen die Cammas tijdens de oversteek bijstonden:

Frédéric Le Peutrec (stuurman)
Stève Ravussin (stuurman)
Loïc Le Mignon (voordek)
Ronan Le Goff (voordek)

De vaste bemanning werd met twee zeer ervaren stuurmannen aangevuld waar Cammas normaal strijd tegen levert; Lionel Lemonchois (Gitana) en Thomas Coville (Sodeb’O). Lemonchois: “Ik was aan boord van Orange 2 toen het vorige record werd gezet en nu ben ik er ook weer bij. Het lijkt wel of ik geluk breng als ik ergens aan boord word gevraagd”

De Franse heren zullen zich er inmiddels al overheen gezet hebben dat volgens oud zeemansbijgeloof een groene boot ongeluk brengt.

Het volgende record dat scherp gesteld moet gaan worden is het noord Atlantische record, New York – Lizard Point, dat al in handen is van Cammas en zijn mannen.

www.cammas-groupama.com

Foto: ANP

Last modified: 18 mei 2009
Sluiten