Nieuws

Groupama 3 terug in de race

De trimaran Groupama 3 van Franck Cammas nadert het tijdschema van recordhouder Orange II in de strijd om de Jules Verne Trofee. Nog 14.000 zeemijlen te gaan.

16:00

In de strijd om de Jules Verne Trofee passeerde Groupama 3 deze morgen Kaap Leeuwin. Het traject vanaf Kaap Agulhas in Zuid-Afrika werd volbracht in slechts 6 dagen, 22 uur en 34 minuten. Na 21 dagen op zee ligt de trimaran nog slechts 124 mijl achter op het recordschema. Soms ligt de snelheid bijna tien knopen hoger dan die van Orange II in 2005.

 

Goede start

Een succesvol begin van de race brengt de trimaran van Cammas bij de Kaapverdische Eilanden op een voorsprong van 250 zeemijlen. De voorsprong groeit gestaag en op Groupama 3 klokt men een gemiddelde snelheid van 25 knopen op weg naar de evenaar. En passant wordt ook nog even het record van de Orange II naar het zuidelijk halfrond, met ruim een dag verbeterd.

 

Na het passeren van de evenaar slaat het weer om. De wind zakt in en Cammas ziet zich genoodzaakt door een hogedrukgebied zuidwaarts te blijven koersen. Het weer voert hen ver zuidelijk, alvorens de koers eindelijk oostwaarts verlegd kan worden.

 

Gas op de plank

Met een achterstand van 7 uur en 30 minuten, passeert de tri vervolgens Kaap Agulhas, het zuidelijkste puntje van Afrika. Het traject van Kaap Agulhas naar Kaap Leeuwin, Australië, voert Groupama 3 over de Indische Oceaan. In 2005 zat het voor Bruno Peyron op zijn Orange II niet mee op dit traject. Kans voor Franck Cammas om hier stevig het gaspedaal in te drukken.

 

Indische Oceaan

De eerste dagen op de Indische Oceaan zorgt een front met lagedrukgebieden voor een kat- en muisspel tussen de trimaran en de elementen. Door deze ongunstige winden en de ongewone rust in de ‘roaring forties’, daalt het tempo tot 15 knopen. Veel manoeuvres en koerswijzigingen zijn nodig voordat het front hen laat passeren.

 

Eenmaal het front overwonnen, pakt Groupama 3 de opkomende westnoordwestenwind en leest de bemanning een gemiddelde snelheid af van 35 knopen, waar de Orange II er destijds ‘slechts’ 25 klokte. De achterstand verkleint tot een kleine 124 zeemijlen, ongeveer vier uur racen.

 

Begin op gelijke voet

Franck Cammas neemt met het passeren van Kaap Leeuwin het record in handen van de snelste oversteek vanaf het meetpunt Kaap Agulhas. Met een verschil van 2 dagen 12 uur en 30 minuten heeft Groupama 3 een groot deel van haar achterstand op het recordschema van Orange II goedgemaakt.

 

Zowel boot als bemanning zijn nog tiptop in orde, slechts een kleine verwonding viel te betreuren. Thomas Coville raakte licht gewond aan zijn hoofd; een spatscherm brak in stukken. Ondanks al het geweld is de bemanning nog niet moe: “We hebben onze reserves nog niet gebruikt en ondanks de ruwe zee hebben we tot nu toe prima geslapen.” Zegt Bruno Jeanjean over de radio vanaf Groupama 3.

 

Met een frisse bemanning en nog 14.000 zeemijlen te gaan, is Groupama 3 nog volop in de race voor de Jules Verne Trofee.

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Foto: AFP

Last modified: 22 februari 2010
Sluiten