Nieuws

Groupama 3 rondt Kaap de Goede Hoop

Groupama 3 is rond het tweede meetpunt tijdens haar Jules Verne recordpoging.
De virtuele voorsprong op de recordhouder Orange II bedroeg 23 uur en 30 minuten. Cammas en zijn bemanning voeren in 13 dagen en 8 uur van de start bij Ouessant naar het uiterste puntje van Zuid Afrika.

10:08

Door Jelmer Bouw

Met het verlaten van de Atlantische oceaan heeft de groene trimaran al meer dan 7200 mijl afgelegd, wat neerkomt op ruim een kwart van het Jules Verne traject.

De afgelopen 36 uur is het tempo en daarmee de voorsprong op Orange II afgenomen door een hogedruk gebied dat vanuit het westen richting Groupama 3 schoof.

Tot de evenaar verliep alles volgens plan. Daarna in het zuidelijke deel van de Atlantische oceaan moest Cammas van de ideale lijn afwijken en zelfs een paar slagen pal naar het zuiden maken om het zeer actieve Saint Helena-hoog te ontlopen. Ondanks de slechte weersomstandigheden was de Groupama 3 zeer snel op dit traject, wat de bemanning goede hoop geeft voor de rest van het traject.

De eerste dagen in de Indische oceaan zullen niet makkelijk zijn. Een lagedrukgebied en de daarmee gepaard gaande golven van twaalf meter hoog zorgen ervoor dat er een omweg van 700 mijl moet worden gevaren om de boot te sparen.

Een week geleden liep de trimaran al schade op tijdens zware zeegang. Door de impact van de golven op de romp, vibreerde deze zo heftig dat een schot los kwam te zitten in de hoofdromp onder de achterbeam. Franck Cammas nam tijdelijk de navigatie over van Yves Parlier, die ook composiet expert is, zodat Parlier het schot vast kon lamineren.

"Natuurlijk zijn we teleurgesteld door de weersomstandigheden die het ons nu een stuk lastiger maken maar deze tussenperiode verwarmt je hart toch een beetje", aldus Franck Cammas

Foto: Yann Zedda

Last modified: 9 februari 2008
Sluiten