Nieuws

Groupama 3 onderweg naar Frankrijk

Groupama 3 heeft een lift gevonden. Drie weken na het ongeluk in Nieuw Zeeland is de catamaran op het 140 meter lange Nederlandse vrachtschip De Eglantiersgracht geladen.

09:54

Het team heeft de maxi-trimaran aan boord van het vrachtschip geladen, samen met de delen van de mast en de drijver. Jean-Marie Normant en Olivier Mainguy leidden deze onderneming. Nu duurt het nog ongeveer vijf weken voordat het vrachtschip in Frankrijk aanmeert. Daar wordt de trimaran óf bij thuisbasis Lorient, óf in de Quiberonbaai van Brittany afgeleverd. Dit hangt af van waar de laatste rustplaats van Groupama 3 zal zijn.

Verbetering van de constructie
Er moeten nog steeds conclusies getrokken worden over hoe Groupama kon breken. Met deze conclusies kan de constructie voor de nieuwe drijver verbeterd en die van de behouden drijver aangepast worden.

Kapseisen
Franck Cammas en zijn team waren bezig om het record van Bruno Peyron in de Jules Verne Trophy te verbreken. 17 februari kapseisde de trimaran nadat één van de drijvers in tweeën brak. Daardoor braken de armen. Doordat de wind gunstig was, dreef de trimaran niet ver af. Op 22 februari werd het groene zeegevaarte dan ook gevonden en teruggesleept naar Dunedin.

Tekst: José de Jong
Foto: Groupama

Last modified: 13 maart 2008
Sluiten