Nieuws

Groupama 3 als een jojo naar de overwinning

Na drie pogingen mag Franck Cammas eindelijk de Jules Verne Trofee mee naar huis nemen. Cammas snelde met Groupama 3 rond de wereld in 48 dagen 7 uren en 44 minuten.

11:45

Zaterdagavond 20 maart voer trimaran Groupama 3 over de finishlijn bij het Franse eiland Ouessant. Schipper Franck Cammas en zijn negenkoppige bemanning verbeterden het vorige record van Bruno Peyron met 2 dagen 8 uur en 52 minuten. Met het verbeteren van het record mag Cammas eindelijk de felbegeerde Jules Verne Trofee in zijn vitrinekast zetten.

 

Twee eerdere pogingen van Franck Cammas om het record in handen te krijgen, strandden door materiaalpech. Dit keer bleek de 103 voet metende maxitrimaran wél opgewassen tegen de elementen.

 

Jojo

Op Zeilen.nl berichtten we al eerder (link) over de vorderingen die Groupama 3 maakte op de Indische Oceaan. Cammas was toen druk bezig om zijn achterstand in te halen ten opzichte van het recordschema van Orange 2, de catamaran van recordhouder Peyron.

 

Op het traject over de Grote Oceaan wist Cammas het publiek flink in spanning te houden. De tijden van Groupama 3 gingen als een jojo op en neer. Halverwege de Grote Oceaan moest de Fransman de opgebouwde voorsprong grotendeels inleveren, toen hij moest uitwijken voor een krachtige depressie. Bij het ronden van Kaap Hoorn was de 500 mijl voorsprong geslonken tot een schamele 175. De weg naar het noorden bracht geen verbetering. De wind nam af en de balans sloeg door – de verkeerde kant op. Pas na lang ploeteren bereikte Groupama 3 de evenaar.

 

Scheepsrecht

Waar Orange 2 destijds lastig door de Doldrums kwam, snelde Groupama 3 er vrijwel moeiteloos doorheen. Tegen de tijd dat Cammas en de zijnen de Kaapverdische Eilanden bereikten, was de achterstand compleet weggewerkt en vertrok Groupama 3 met een schone lei. Met waanzinnige snelheid racete Cammas vervolgens via de Azoren naar Frankrijk, finishte, en verbeterde het record.

 

Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Beeld: AFP

Last modified: 25 maart 2010
Sluiten