Nieuws

Groupama 2 als eerste in Bahia

Franck Cammas en Steve Ravussin winnen de ORMA-trimaranklasse van de Transat Jacques Vabre in een nieuwe recordtijd van 10 dagen 38 minuten en 43 seconden.

17:33

Het 4340 mijl lange traject heeft het duo afgelegd met een gemiddelde snelheid van 18,03 knoop. Voor Cammas komt de score hiermee op drie uit vijf Jacques Vabres. In 2001 won hij met Franck Proffit aan zijn zijde. Het record uit 2003 stond op naam van Cammas en Ravussin. Hun oude tijd hebben ze verbeterd met 1 dag, 22 uur, 31 minuten en 58 seconden.

Kapot zwaard
“De laatste nacht is erg moeilijk geweest”, aldus Franck Cammas direct na de finish. Hun comfortabele voorsprong op Gitana 11 van 330 mijl slonk snel tot 160 mijl. Gitana 11 had andere weersomstandigheden en voer geruime tijd met een gemiddelde snelheid rond de dertig knopen.
De heren hebben het niet gemakkelijk gehad onderweg. Voor de doldrums liep het stuurboordzwaard schade op, de boot liep op dat moment 30 knopen. Repareren was niet mogelijk. Een etmaal hielden ze de boot op volle snelheid daarna was er gelegenheid om het kapotte zwaard te vervangen.
De passage van de doldrums was moeilijk met veel buien en kalmtes die hen meer dan bezig hielden.
Op het moment van schrijven is Gitana 11 de tweede ORMA op nog geen 100 mijl afstand van de finish.

Andere klassen
Bij de IMOCA 60’s lijden Mike Golding en Bruno Dubois aan boord van de gloednieuwe Ecover III met nog 1604 mijl te gaan.

In de nieuwe populaire Classe 40 lijdt ouwe rot Giovanni Soldini met zijn Telecom Italia, hij heeft samen met Pietro d’Ali nog 2351 mijl voor zich.

In de open 50 voets klasse gaat Crepes Whaou! zo goed als zeker met de eer strijken. Franck Yves Escoffier heeft Karine Fauconnier als co-schipper aan boord. De Transat Jacques Vabre is haar come back in de grote oceaan races. Ze liggen ruim 300 mijl voor op nummer twee en hebben beduidend meer snelheid.

(Tekst: Jelmer Bouw / Foto: Marcel Mochet/AVP)

Last modified: 14 november 2007
Sluiten