Nieuws

Grootste ‘zeilende’ vrachtschip ooit maakt eerste tocht

Uitgerust met vier grote metalen vleugelzeilen

09:35

De 300 meter lange bulkcarrier Berge Olympus is sinds kort uitgerust met vier WindWings en is nu voor het eerst als ‘zeilend’ vrachtschip onderweg. Op de route tussen China en Brazilië maakt het gebruik van de heersende winden om het brandstofgebruik te verminderen. Volgens rederij Berge Bulk is het schip op dit moment het grootste en krachtigste vrachtschip ter wereld dat deels door de wind voortgestuwd wordt.

WindWings

De WindWings zijn metalen masten met een vleugelprofiel, of een soort solide ‘zeilen’, die per windrichting anders gepositioneerd kunnen worden. Elke WindWing is twintig meter breed en bijna veertig meter hoog. De totale oppervlakte van de vier vleugels is ruim drieduizend vierkante meter. Volgens de schattingen van het bedrijf kunnen de vleugels tot 20 procent brandstof besparen. Op een lange oversteek zou dit gemiddeld 19,5 ton CO2 per dag schelen.

Zeilende vrachtschip
(c) Yara Marine

Schroefas-energie

Naast de WindWings installeerde de rederij ook een schroefasgenerator. Deze generator wordt aangedreven door de hoofdmotor en levert elektrische energie aan het schip. Hiermee bespaart het schip ook weer brandstof. Met een capaciteit van 1 MW is het ook niet langer nodig om op zee hulpmotoren te gebruiken, aldus Berge Bulk.

Meer WindWings

Of de rederij op meer van haar schepen WindWings zal installeren, hangt af van hoe hoog de uitstootreductie in de praktijk blijkt. Het gebruik van de WindWings maken deel uit van de ambitie van Berge Bulk om in 2025 klimaatneutraal te varen. Dit streven sluit aan bij de doelstelling van het IMO om de complete internationale scheepvaart tegen 2050 broeikasgas-neutraal te maken.

Berge Olympus is momenteel wel het grootste, maar niet het eerste vrachtschip dat rondvaart met WindWings. Eind augustus werd Pyxis Ocean al uitgerust met twee van de brandstof besparende constructies. Deze bulkcarrier is echter ‘maar’ 229 meter lang en 32 meter breed; zo’n zeventig meter korter en 17 meter smaller dan Berge Olympus.

Omslagfoto: Berge Bulk

Last modified: 7 november 2023
Sluiten