Nieuws

Green Dragon verovert eerste punten

Vanmiddag om half een pakte Green Dragon de eerste punten tijdens deze etappe van de VOR. De Ieren gingen als eersten door de 'scoring gate' bij Fernando de Noronha.

15:45

Scoring gates zijn extra mogelijkheden om punten te verdienen voor het totaalklassement. Op bepaalde punten in het parcours zijn plekken waar iedere boot langs moet. Deze etappe, van Alicante naar Kaapstad, moesten alle boten bijvoorbeeld langs Fernando de Noronha voor de Braziliaanse kust. Bij iedere scoring gate zijn halve punten te verdienen.

 

Het systeem van halve punten wordt ook toegepast bij de in-port races. Tijdens een etappe krijgt de nummer één acht punten, de nummer twee zeven, enzovoort. Tijdens de in-ports en bij het passeren van een scoring gate zijn maximaal vier punten te verdelen, met dezelfde opbouw. Die extra punten vormen twintig procent van het totaal aantal te verdelen punten, waarmee het belangrijk is om goed te presteren.

 

Green Dragon was vanmiddag dus de eerste die vier punten kon bijschrijven. Hun keuze voor een extreem westelijke route door de Doldrums bleek tot aan het eind goed uit te pakken. Hoewel vooral Puma en Ericsson 4 snel inlopen (twaalf en vijftien mijl in een etmaal), ligt de Iers-Chinese combinatie nog voorop. Zelfs het feit dat de boot zo westelijk lag dat ze een aantal slagen moesten maken om de gate te bezeilen, kon daaraan niets veranderen.

 

Schipper Ian Walker is blij: "We zijn verrukt. We leiden nu een paar dagen en bij ieder positierapport kijken we of de anderen dichterbij komen, maar we houden ze van ons af. Ik denk niet dat iemand verwachtte dat we het zo goed zouden doen. We hoopten op een plek in de top drie, maar we hadden in ieder geval niet verwacht er na de eerste gate zo bij te liggen.

 

Op het moment van schrijven ligt de Telefonica Blue van Bouwe Bekking op plaats vijf, met 96 mijl achterstand op de leider. Delta Lloyd betaalt de prijs voor hun te oostelijke route en vecht achteraan met Team Russia, op 174 mijl van Green Dragon.

Foto: ANP

Last modified: 23 oktober 2008
Sluiten