Nieuws

Green Dragon bestuurd door gamers

Een van de deelnemers aan de VOR zal de komende etappe worden bestuurd door 200.000 spelers van een virtual-to-real game. Of lijkt dat maar zo?

15:39

‘Zeiljacht bestuurd door online community tijdens Volvo Ocean Race’, zo brengt online game producent United Games deze ‘noviteit in de wereld van het oceaanracen’.

De virtuele Volvo Ocean Race Game is populair. Meer dan 200.000 zeilers doen mee en besturen een virtuele VOR70 via internet. Nu krijgen deze gamers de kans om een echte VOR70 te besturen. Het gaat om het Iers-Chinese syndicaat Green Dragon.

Een uur om een keuze te maken
Tijdens de komende leg geeft navigator Ian Moore van Green Dragon elke dag een update van de situatie. Hoe zijn de golven, welke zeilen staan er op, welke koerswijzigingen komen eraan? Vervolgens legt Ian via het Race Office aan de deelnemers een aantal scenario’s voor die Green Dragon zou kunnen volgen. De thuiszitters krijgen een uur om een keuze te maken. Vervolgens wordt de uitslag van de stemming doorgegeven aan Green Dragon en is het de bedoeling dat die het besluit volgt.

Meest legendarische leg
"Het gaat hier om een unicum! De leg 7 van Boston naar Galway zal de geschiedenis in gaan als één van de meest legendarische legs van de Volvo Ocean Race", aldus het persbericht van United Games.

Commercie belangrijker dan de race?
De huidige Volvo Ocean Race heeft al geen gebrek aan legendarische etappes. Vanwege commerciële belangen werden de zeilers door een moesson gestuurd waar geen schipper zich vrijwillig zou wagen. De leg over de Stille Oceaan was de langste etappe ooit en onlangs werd het programma uitgebreid met een niet meetellende individuele tussensprint bij Hoek van Holland. Nu zou één van de schepen dus geheel vanaf de wal worden bestuurd. Na enig onderzoek blijkt het mee te vallen.

Niet verplicht
Volgens Lizzy Ward, Senior Race Press Officer van de Volvo in het Race Head Quarter in de UK, kan de schipper van Green Dragon zelf beslissen of hij de beslissing van de gamers volgt. "They will follow it where they can", aldus Ward en dat betekent dat het dus niet verplicht is.

Alle teams
Normaliter mogen de deelnemers aan de Volvo Ocean Race absoluut geen informatie van buitenaf ontvangen. Is er dan geen sprake van oneerlijke concurrentie? Ward: "All the teams will receive the same information, from our duty officers at HQ". De keuze van de communnity wordt dus aan alle teams bekend gemaakt en niet allean aan Green Dragon.

Het komt er dus op neer dat alle boten dezelfde informatie ontvangen als Green Dragon. Die boot heeft ook nog eens de volledige keuzevrijheid te doen met de informatie wat ze willen.

De race blijft dus grotendeels de race, met als verschil dat 200.000 gamers weer extra stof hebben om over te discussiëren.

Tekst en illustratie: Klaas Wiersma

Last modified: 15 mei 2009
Sluiten