Nieuws

Goud en brons in Palma de Mallorca

Op de laatste dag van de Prinses Sofia Cup kwamen vijf Nederlandse teams uit in de allesbeslissende Medal Races. In de dames 470 klasse wonnen de Marcelien de Koning en Lobke Berkhout de finale en wonnen daarmee overtuigend het goud. Pieter-Jan Postma werd derde in de Medal Race en stelde daarmee zijn bronzen medaille veilig.

11:08

De Koning en Berkhout maakten in Palma hun favorietenrol waar.
Op de laatste dag van de Prinses Sofia Cup kwamen vijf Nederlandse teams uit in de allesbeslissende Medal Races. In de dames 470 klasse wonnen de Marcelien de Koning en Lobke Berkhout de finale en wonnen daarmee overtuigend het goud. Pieter-Jan Postma werd derde in de Medal Race en stelde daarmee zijn bronzen medaille veilig.


Sven en Kalle Coster eindigden als tweede in de Medal Race en als zesde in het eindklassement. In de Yngling klasse werd de NED 111 met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen knap tweede in de Medal Race. Daarmee scoorden de drie dames als zesde in het eindklassement.


Dames 470
De Koning en Berkhout voeren en ijzersterke finale race. Ze lagen tot het laatste rak op een tweede plaats maar wisten de Amerikanen nog te snel af te zijn voor de finish. Duidelijk de beste, in de series en in de Medal Race. De dames hebben sinds hun wereldkampioenschap van vorig jaar geen wedstrijd meer verloren en zijn in grote vorm.


Marcelien de Koning vond het toch een lastige week. “De omstandigheden waren erg verschillend. Ook vandaag was er weer een zeer lichte wind die behoorlijk van richting kon draaien. En het was heel spannend met de Amerikanen, uiteindelijk door goed bij de boei uit te komen, konden we ze voorbij en finishten we als eerste.” Lobke Berkhout voegde daar aan toe. “We kunnen ons goed aanpassen aan wisselende omstandigheden. Dat is onze winst. En zo’n finale varen met de beste 10 boten is ontzettend spannend en heel leerzaam. Wij weten hier goed mee om te gaan. Dit resultaat geeft een wel een heel lekker gevoel.” Met een glimlach sloot ze af, “Onze Franse concurrenten hebben nog maar zelden een goede finale race gevaren.”


Finn
Pieter-Jan Postma voer weer een sterke race. Zijn grootste concurrent de Zweed Birgmark zat hem de hele race dwars, tot op de finish. Daar kwam Postma in een protest situatie terecht kwam. De Zweed probeerde twee boten tussen de Fries en hem in te krijgen maar werd de dupe van zijn eigen val. De Zweed werd door de jury bestraft op de finish en Postma eindigde als derde. Daarmee pakte de sympathieke Fries het brons in het eindklassement in een zeer sterk bezet Finn veld.


Pieter-Jan Postma analyseert na afloop. “Ik wist dat ik ‘t kon en ik ben heel blij en tevreden dat de resultaten nu steady goed zijn. Ik heb er hard voor getraind. De hele wereldtop is hier en ik ben derde geworden.”
Postma stond vorig jaar om deze tijd op de 72 plaats van de wereldranglijst nu staat hij negende. En na dit evenement misschien wel in de top vijf. Wat is de volgende stap? “Ik wil beter worden. Niet beter dan mijn tegenstanders, maar ik wil persoonlijk groeien. Ik ben zelf de graadmeter. Uiteraard heb ik mijn achterhoofd de Olympische Spelen. Eerst is alles gericht op een goede prestatie tijdens de WK in Cascais dit jaar.”


Heren 470
In de Medal Race varen de beste tien tegen elkaar en de broers Coster gingen er vol tegenaan. Alleen de sterk zeilende Portugezen moesten ze voor zich dulden. Een tweede plaats is een mooie afsluiting van een iets minder evenement voor de broers.
Sven Coster was niet tevreden. “De zesde plek klinkt redelijk goed, maar we weten dat we niet goed hebben gevaren. We moeten rustiger blijven als het iets minder gaat. Daar moeten we aan werken. Ik ben wel blij met de laatste race. We maakten een plan en hielden ons daaraan. Tweede worden zeilend tegen de beste tien is prima.”


RSX
Casper Bouman plaatst zich voor de Medal Race als tiende en eindigde de finale race ook op die plaats.


Yngling
Van de drie Nederlandse Yngling teams mocht alleen de NED 111 met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen de Medal race varen. Ze vertegenwoordigden Nederland in stijl met een tweede plaats. “Heel knap gevaren,” zei coach Paardenkooper direct na de wedstrijd. De jonge Groenveld is een rookie in het circuit en laat met dit resultaat de Engelse Gouden Medaille winnaar van Athene, Shirley Robertson en de huidige Spaanse Wereld en Europees kampioen Monica Azon achter zich.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten