Nieuws

Golden Gate Yacht Club: ‘Spaanse Cup-uitdager niet bonafide’

Het rommelt in de America's Cup-wereld. De Golden Gate Yacht Club heeft gisteren een brief aangeboden aan de Geneevse jachtclub waarin wordt gesteld dat de Spaanse uitdager (of Challenger of Record) van de volgende America's Cup, Club Náutico Español de Vela, niet geldig is. Uitdager en verdediger beslissen samen over de details van een volgende Cup. De Spaanse jachtclub bestaat vooralsnog alleen op papier en is daags voordat de Geneevse jachtclub de uitdaging aannam, opgericht.

15:47

Het rommelt in de America’s Cup-wereld. De Golden Gate Yacht Club heeft gisteren een brief aangeboden aan de Geneevse jachtclub waarin wordt gesteld dat de Spaanse uitdager (of Challenger of Record) van de volgende America’s Cup, Club Náutico Español de Vela, niet geldig is. Uitdager en verdediger beslissen samen over de details van een volgende Cup. De Spaanse jachtclub bestaat vooralsnog alleen op papier en is daags voordat de Geneevse jachtclub de uitdaging aannam, opgericht.


Onder de uitdagers was de laatste week beroering ontstaan. Zo zou de Geneevse jachtclub, waar Alinghi voor uitkomt, de touwtjes te veel in handen willen houden en het eigen team oneerlijk bevoordelen. De uitdagende teams worden belemmerd in hun voorbereiding op de volgende Cup, zo menen zij, doordat de Zwitsers bij de presentatie van het nieuwe raceprotocol verzuimd hebben om details van de boot en het evenement bekend te maken. De Golden Gate Yacht Club, tijdens het laatst verzeilde evenement met BMW Oracle Racing nog Challenger of Record, pikt het nu niet langer.


In de brief, ondertekend door de Commodore van de club uit San Francisco, lezen we:


‘Op 3 juli 2007 accepteerde Société Nautique de Genève (SNG) de uitdaging om de 33ste America’s Cup van Club Náutico Español de Vela (CNEV).


Wij achten deze uitdaging ongeldig. Naast andere gebreken, komt de uitdaging niet van een bonafide jachtclub, maar van een entiteit opgezet in de vorm van een jachtclub, daags voor de acceptatie door SNG. De CNEV heeft nooit een jaarlijkse regatta op open water of zeearm georganiseerd, zoals wordt verlangd in de Deed of Gift (het officiële racedocument – redactie). Het is eveneens duidelijk dat deze ‘Challenger of Record’ niet aan de verplichtingen heeft voldaan, zoals in de Deed of Gift vastgelegd. Hij heeft enkel al zijn zeggenschap over het komende evenement neergelegd bij de Defender. Dit ondergraaft het doel van de Deed of Gift.


Bijgevoegd is een bonafide uitdaging van de Golden Gate Yacht Club (GGYC). GGYC eist hiermee erkenning als officiële uitdager om de 33ste America’s Cup. GGYC is bereid te voldoen aan alle verplichtingen die de Deed of Gift verlangt, geheel in overeenstemming met de historie en traditie van de oudste internationale sporttrofee.’ – Marcus Young (Commodor GGYC)


In een tweede brief daagt de GGYC vervolgens SNG uit om te varen om de 33ste America’s Cup, inclusief een voorstel voor de datum waarop gevaren gaat worden: 4 juli 2008. De eigenaar van de uitdagende boot, volgens de papieren een 90-voeter, is niemand minder dan softwaremagnaat en Oracle-eigenaar Larry Ellisson.

Bekijk de originele tekst hier.

Last modified: 12 juli 2007
Sluiten