Nieuws

Gitana heeft het hem geflikt

Gitana 13 heeft het record van de Route de l’Or van Yves Parlier verbroken. Op 28 februari, om 17:07 UT, kwamen ze aan bij de gevangenis van Alcatraz; 14 dagen sneller dan Parlier.

13:38

Team Gitana vertrok op 16 januari om 16:29 UTC en had 43 dagen en 38 minuten nodig om de 14.000 mijl te zeilen, inclusief de ruim vijf dagen die ze gedwongen stand-by moesten liggen bij Kaap Hoorn. Daarmee ligt hun gemiddelde snelheid op bijna zestien knoop.

Meteorologische complexiteit
De eerste indruk van stuurman Lionel Lemonchois over de reis: "Het is duidelijk dat de mogelijkheden van Yves Parliers boot en die van Gitana niet te vergelijken zijn. Wat wel interessant is om te vergelijken, zijn de weersomstandigheden. Parlier had in 1998 voordelige weersomstandigheden. Hij hoefde niet vijf dagen te wachten bij Kaap Horn en bij de klim over de Stille Zuidzee had hij veel voordeel. Voor mij is dit de derde keer dat ik deze tocht zeil en elke keer had ik dezelfde meteorologische complexiteit."

De eerste maxi-multihull op de Route de l’Or
Lemonchois was de eerste die probeerde om de Route de l’Or met een maxi-multihull te bedwingen. Hij vertelt waarom: "We deden dit juist omdat geen enkele andere maxi-multihull het geprobeerd heeft en ik de eerste wilde zijn om het te proberen. Ik hoop dat dit anderen ideeën geeft en hun aanzet om ervoor te gaan. Voor mij is de Route de l’Or de één van de meest interessante koersen en het heeft een echt historische nalatenschap."

Recordjaar
Dit is het eerste record dat Gitana in haar recordjaar verbreekt. Stuurman Lemonchois vertelt: "Ons volgende doel is het record van San Fransisco naar Yokohama (dat nu staat op naam van Geronimo in 14 dagen, 22 uur en 40 minuten). We willen binnen drie of vier weken vertrekken. Ondertussen ligt de boot stand-by in San Fransisco totdat de weersomstandigheden ideaal zijn voor de oversteek. De komende zes weken geniet de bemanning van hun welverdiende rust. Alle bemanningsleden keren terug naar Frankrijk, met uitzondering van één persoon die op Gitana 13 blijft letten."

Tekst: José de Jong
Foto: AFP

Last modified: 29 februari 2008
Sluiten