Nieuws

Gitana 13 weer in noordelijke wateren

De Gitana 13 vaart weer op het noordelijk halfrond in de zuidelijke Stille Oceaan. Op 19 februari, even voor 1.00 uur GMT voer schipper Lionel Lemonchois en zijn negenkoppige bemanning over de evenaar. Nu rest hen nog maar 2600 mijl naar de finish bij de Golden Gate Bridge (San Fransisco).

13:48

Het zeilteam aan boord van de Gitana 13 heeft al 7500 mijl achter zich liggen. Daar deden ze ruim 26 dagen over. Gitana 13 probeert het record van Yves Parlier en zijn bemanning (75 dagen, 3 uur, 21 minuten en 45 seconden) uit 1998 te verbreken. De Route de l’Or die het team vaart gaat van New York naar San Francisco.

Alternatieve route
Op dit moment zit de bemanning midden in de doldrums, hoewel ze wel wind hebben: grote, donkere wolken vol windstoten, variërend van 6 tot 22 knoop. Het team hoopt binnen een etmaal uit de doorgaans windstille doldrums te zijn, en wijkt daarvoor af van de traditionele, korte route. Het plan is om een bocht richting het oosten nemen zodat ze de beste route naar Californië kunnen vinden. 

Op de bon
Met het eten moet nu zuinig aan worden gedaan. Met 33 dagen achter zich en met een voorraad voor veertig dagen, blijft er niet veel eten over. De tocht duurt nog zeker tien dagen. Extraatjes als boter, tussendoortjes en graanrepen worden gerantsoeneerd. Verder wordt overgegaan op gevriesdroogd eten.

Tekst: José de Jong
Foto: Team Gitana

Last modified: 20 februari 2008
Sluiten