Nieuws

Gitana 13 komt in de buurt

De afgelopen drie dagen heeft team Gitana haar voordeel gedaan met noordoostelijke winden van zo’n vijftien knoop. Net voor middernacht bereikten ze de symbolische grens van 1000 mijl en dus zijn ze goed op weg om het record van Parlier, 57 dagen en 3 uren, te verbreken.

15:36

Momenteel vaart de bemanning op de veertigste dag bij de kust van Mexico. Aan boord van de 33 meter lange catamaran proberen ze bocht in hun baan te maken om een gunstige wind te behouden. Dit willen ze volhouden tot halverwege de week; dan moet het gevaarte verplicht overstag gaan om zo de haven van San Francisco binnen te varen met behulp van een noordnoordwestelijk wind.

De veertigste dag
Nicolas Raynaud over de veertigste dag: ‘Deze veertigste dag in een kans om te vieren dat we de grens van minder dan 1000 mijl te gaan hebben bereikt tot we de finish bereiken. Deze is niet onder de Golden Gate Bridge maar aan de voet van de niet minder befaamde gevangenis van Alcatraz. We hopen dit eilandje midden in de haven van San Francisco, dat nu als toeristische plek dient, op donderdag 28 februari te bereiken. De afgelopen 48 uur hebben we 700 mijl overbrugd en de weersverwachtingen voorspellen dezelfde weersomstandigheden. Daarom denken we dat we misschien iets eerder aankomen. De noordelijke, 15 knoop harde wind die wij nu hebben biedt ons geen kans om een directe koers te varen. Om onze bestemming te bereiken moeten we een paar keer overstag gaan, waardoor we er iets langer over doen. We doen er alles aan om er daar zo snel mogelijk aan te komen, maar dat verhindert ons niet om het beste te halen uit de laatste dagen van een mooie, lange tocht.’

Naar verwachting komen Lionel Lemonchois en zijn team donderdagmiddag plaatselijke tijd aan bij de Golden Gate Bridge.

Tekst: José de Jong
Foto: Yvan Zedda/Gitana S.A

Last modified: 27 februari 2008
Sluiten