Nieuws

Gegijzelde zeilers doodgeschoten

Vier Amerikanen zijn afgelopen zaterdag gegijzeld door Somalische piraten. De gijzelnemers hebben hen op dinsdagochtend 23 februari doodgeschoten op hun jacht Quest.

15:18

Een Amerikaans stel was met twee bemanningsleden onderweg van India naar Oman. Het jacht werd na de kaping gevolgd door vier Amerikaanse marineschepen, die deze schietpartij blijkbaar niet hebben weten te voorkomen. Na het gevecht heeft de marine het jacht laten enteren, dertien piraten zijn opgepakt en van twee kapers werd het lijk gevonden.

Het koppel zeilt al sinds 2002 over de wereldoceanen en sinds afgelopen jaar zeilen zij met twee bemanningsleden. Meestal zijn vrachtschepen het doelwit van piraterij, toch is dit al het vierde geval van kaping door Somaliërs sinds april 2009.

In het afgelopen nummer van Zeilen berichtten we over een Nederlands echtpaar dat geen bescherming geboden krijgt op de Golf van Aden, omdat het een onnodige zeiltocht bevonden wordt. Vrachtschepen worden wel beschermd. Deze gijzeling bewijst dat zeilers kwetsbare slachtoffers zijn voor piraterij.

Foto: ANP
(Zita Divendal)

Last modified: 23 februari 2011
Sluiten