Nieuws

Geen record verwacht in Sydney-Hobart

De Australische zeilklassieker, die traditioneel start op tweede kerstdag, zal dit jaar waarschijnlijk geen recordtijd opleveren. De wind is wisselend met kans op langdurige blaktes.

12:27

Tricky wind
Als er iets is waar wedstrijdzeilers zenuwachtig van worden, dan is dat het risico om een windstilte in te varen terwijl ‘de anderen’ wel wind hebben. Die kans is bij de komende Sydney-Hobart zeker aanwezig. Een depressie, veroorzaakt door de overblijfselen van een tropische cycloon, trekt over Australië en zorgt voor een ‘tricky wind pattern’, een lastig windpatroon.

Holy Grail van 40 uur
Nu het record van Wild Oats XI alweer uit 2005 stamt, staan er maar liefst zeven maxi’s te trappelen om deze tijd te verbeteren. Wild Oats XI zeilde de 630 zeemijlen toen in een dag, achttien uur en veertig minuten (42 uur). De magische grens van veertig uur kwam daarmee opnieuw dichterbij. Om de Sydney Hobart binnen veertig uur te zeilen, geldt als de ‘Holy Grail’ van The Sydney Hobart maar is tot nu toe nog niemand gelukt.
De kans op een recordtijd is het grootst als de wind constant hard uit een bepaalde hoek waait. De maxi’s hebben elk hun eigen gunstige windhoek. Houdt een bepaalde omstandigheid lang aan, dan kan een van de boten enorm uitlopen op het veld. Met de huidige voorspellingen is die kans uiterst klein.

Line honours
Eigenlijk zijn er maar twee serieuze kanshebbers om als eerste te worden afgeschoten in de baai van Hobart op de zuidelijke punt van Tasmanië. Dat is opnieuw Wild Oats XI, recordhouder én winnaar van de afgelopen vier edities, of Alfa Romeo. Beide schepen meten de maximale lengte van honderd voet en beide zijn ontworpen door Reichel/Pugh. De snelle Farr 100 ICAP Leopard moet het hebben van stevige aandewindse koersen. Met de huidige voorspelling van wisselende, zachte wind valt deze boot af als serieuze kanshebber.

Dutchies
De vloot van honderd deelnemers zal op tweede kerstdag (26 december) om één uur plaatselijke tijd starten. Naast veel lokale Australische deelnemers doen er boten mee uit Amerika, Engeland, Nieuw Zeeland, Spanje en Nieuw-Caledonië. Opnieuw doet er een Nederlandse boot mee. Sydney-Hobart veteraan Atse Blei zal dit jaar proberen de derde plaats in zijn klasse van vorig jaar te verbeteren. Atse zeilt met zijn klassieke Sparkman & Stephens 41 Pinta-M uit 1972.

Foto Alfa Romeo: Rolex /   Daniel Forster
Foto Wild Oats XI: Rolex /   Carlo Borlenghi

Last modified: 24 december 2009
Sluiten