Nieuws

Geen aftrekwedstrijd meer op de Spelen

De wereldzeilbond ISAF heeft tijdens de jaarvergadering vorige week besloten geen aftrekwedstrijd meer toe te staan op de Olympische Spelen. Een drastische maatregel nog geen jaar voor de Spelen.

08:42

De wereldzeilbond ISAF heeft tijdens de jaarvergadering vorige week besloten geen aftrekwedstrijd meer toe te staan op de Olympische Spelen. Een drastische maatregel nog geen jaar voor de Spelen.

Een aftrek betekent dat een zeiler zijn slechtste race in de serie mag schrappen voor de puntenberekening. Deze regel werd vooral gehanteerd om de invloed van materiaalpech op de uitslag te beperken.
In de optiek van de ISAF is het onderhoud en het klaarmaken van materiaal een van de voorwaarden voor zeilsucces. Met de mogelijkheid van een aftrekrace vergen de zeilers volgens de bond het uiterste van hun materiaal en gaan over grenzen, wat indruist tegen goed zeemanschap.
De ISAF handhaaft overigens de mogelijkheid om gemiddelde punten aan te vragen in geval van pech.

Het oorspronkelijke doel van de aftrekwedstrijd was dus het behoud van kansen in het klassement in geval van materiaalpech. De laatste jaren werd de regel echter meer en meer gebruikt als wapen. Met een aftrek achter de hand kunnen zeilers bewust agressief starten, al of niet over bakboord, een tegenstander ‘wegbrengen’ of een regel -bijvoorbeeld pompen- overtreden. Zonder aftrekwedstrijd zullen zeilers wat behoudender gaan zeilen, zo verwacht de ISAF, en dat komt de wedstrijd ten goede; meer ‘fair play’.

Een derde motief om de aftrekwedstrijd te laten vallen, is de duidelijkheid naar publiek en pers. Het blijft voor buitenstaanders vreemd dat een kampioen de laatste race niet meer hoeft te starten, omdat zijn puntenvoorsprong al groot genoeg is. Wanneer alle races tellen, moet hij ook de slotwedstrijd om de punten zeilen.

Nieuw is deze aanpak trouwens niet. De Draak-klasse bijvoorbeeld, hanteert voor de prestigieuze Gold Cup al jaren de regel dat er zonder aftrekmogelijkheid wordt gezeild. Waarmee bewezen is dat het in de praktijk werkt.

Last modified: 19 november 2003
Sluiten