Nieuws

Franse zeilers gered tijdens Transat Jacques Vabre

Het noodweer tijdens de Transat Jacques Vabre afgelopen donderdagnacht heeft twee Franse zeilers hun boot gekost.

15:06

Sebastian Josse en Jean-François Cuzon lieten vrijdag aan de wedstrijdleiding weten dat ze ernstige schade op hadden gelopen en niet verder konden zeilen. De zeilers zeilen op de BT, de boot van Ellen MacArthur, in de Open 60 klasse. De race startte in Le Havre op zondag 8 november. De storm bracht meer dan 50 knopen wind mee. Er zijn meer boten beschadigd, maar geen zo erg als bij Josse en Cuzon.

 

Tijdens de storm sloeg een golf het dek van de Open 60 kapot. De bemanning zag het water binnenstromen en vreesde dat de boot zou zinken bij nog een golf. Op 210 zeemijl ten noorden van de Azoren, waarschuwden ze de wedstrijdleiding. Vervolgens begonnen ze gelijk aan het reddingsplan om, in het geval van evacuatie, een aantal dagen te kunnen overleven. Dit bleek niet nodig, vijf uur na de oproep kwamen de hulptroepen aan bij de boot.

 

Voordat Josse en Cuzon van boord gehaald konden worden, vloog een helikopter naar de zeilboot om de situatie te overzien. De enige optie was om de zeilers uit het water te vissen. De Fransen moesten de boot achterlaten. ‘Ik was heel erg bang toen ik zag dat we zinkende waren’, vertel Sebastian Josse op de site van de Transat.

 

De zeilers zijn overgebracht naar het eiland Terceiera. Eerder dit jaar wonnen ze in de Open 60 klasse de Fastnet offshore zeilrace. Ze zijn niet de eersten die niet verder konden zeilen deze race. In de Multi50 klasse kapseisde Jean Le Cam’s trimaran net na de start op zondag.

 

De BT ligt nog steeds in zee. Het reddingsteam wil hem voor de verwachte storm van morgenavond aan de kant hebben. Het is moeilijk de boot te slepen door de hoeveelheid water aan boord.

Foto: ANP

Last modified: 16 november 2009
Sluiten