Nieuws

Foncia breekt mast en verlaat Barcelona World Race

De als tweede geplaatste Foncia brak woensdagochtend haar mast en is op weg naar Kaapstad. Koploper Virbac-Paprec 3 krijgt daarmee een voorsprong van 900 mijl op de rest van het veld.

12:15

Onder stabiele en rustige omstandigheden brak het bovenste gedeelte van de 27 meter lange mast. Michel Desjoyeaux en François Gabart verwachten op eigen kracht de 600 mijl naar Kaapstad af te kunnen leggen. “We voeren met een snelheid van achttien knopen toen de mast brak. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. De bovenste twee meter van de mast bungelt nu aan de vallen en de verstaging. Al het tuig is nog aan boord en we lopen nog elf knopen”, berichtte het team vanaf Foncia.

 

Als de rust aan boord is weergekeerd spreekt Gabart zijn teleurstelling uit. “Ik dacht dat we verder zouden komen dan dit, maar desondanks was het voor mij een bijzonder avontuur. Er is niets aan te doen, de boot kan gewoon niet verder. Het is moeilijk om de race op te geven. Het moest me natuurlijk een keer overkomen, maar dat het nu gebeurt, tijdens een wedstrijd die drie maanden zou moeten duren, had ik nooit verwacht. Ik droom ervan om rond de wereld en in de zuidelijke oceanen te zeilen, maar misschien was het iets te gemakkelijk gedacht om samen met Michel Desjoyeaux in een keer de klus te klaren. Dit bewijst eens te meer dat rond de wereld varen niet makkelijk is.”

 

Eenzaam

Dat Desjoyeaux en Gabart uit de race stappen, betekent dat Jean-Pierre Dick en Loïck Peyron aan boord van de als eerste geplaatste Virbac-Paprec 3, in hun eentje op weg gaan naar de Indische Oceaan. Na een gezamenlijke pitstop in Brazilië bleven Foncia en Virbac-Paprec 3 dicht bij elkaar. Dick en Peyron reageerden teleurgesteld op het nieuws dat Foncia de steven naar Kaapstad wendde. “We waren onafscheidelijk geworden en vroegen ons iedere dag af of we het hoge tempo konden volhouden. Het is een eer dat we samen met jullie om de eerste plaats hebben mogen vechten. Heel veel succes met de reis naar Kaapstad.”

 

De huidige stand op de ranglijst:

1. Virbac-Paprec 3

2. Mapfre

3. Estrella Damm Sailing Team

4. Groupe Bel

5. Renault

6. Mirabaud

7. Neutrogena Formula Noruega

8. Gaes Centros Auditivos

9. Central Lechera Asturiana

10. Hugo Boss

Foto’s: Barcelona World Race

 

(MvS)

Last modified: 28 januari 2011
Sluiten