Nieuws

Finale Nationaal Regenboog Evenement

Het eerste Nationaal Regenboog Evenement op de Hollandse-en Utrechtse plassen, begint aan het finaleweekeinde. Na een toer langs De Kaag, Braassem, Westeinder wordt ter afsluiting op De Ronde Venen en Nieuwkoop gezeild.

15:05

Het Nationaal Regenboog Evenement ging dinsdag van start met het binnenvaren van de vijftien deelnemende boten in Leiden. Woensdagmorgen trokken de zeiljachten, voortgetrokken door historische sleepboten naar de Kagerplassen. ‘s Middags werden onder het toeziend oog van de opvarenden van enkele tientallen volgbootjes en een overvol partyschip de eerste drie races gezeild.

Na een regenachtig begin van de dag, begon de zon te schijnen toen de strijd op het water losbarstte. Oud-Olympiër Mark Neeleman, aan de helmstok van de Regenboog die namens de gemeente Bodegraven Reeuwijk meezeilt, gaf zijn visitekaartje af. Twee van de drie races wist hij te winnen.

Onder betere (zeil)omstandigheden had dit eerste Nationaal Regenboog Evenement waarschijnlijk niet kunnen beginnen: een mooie, stevige wind, zon en veel spektakel. Ook donderdag en vandaag hadden de deelnemers, organisatoren en de toeschouwers op het water of op de oevers niet te klagen.

In het najaar van 2009 kwam een vertegenwoordiger van de Gemeente Nieuwkoop op het idee een meerdaags zeilevenement op de plassen in het Groene Hart te organiseren. Naar het voorbeeld van het skûtsjesilen maar dan met Regenbogen die namens de deelnemende gemeenten en publieke organisaties tegen elkaar zou strijden. Het evenement draait om de zeilwedstrijden, maar wordt omlijst met allerlei andere activiteiten. Zo verzamelen zaterdagmorgen in de kernen van Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Abcoude de diverse boten voor een feestelijke rondrit. En is ’s avonds op het terras bij restaurant Tijsterman in Nieuwkoop een concert op de plas. Zondag is op het Regthuysplein een nautisch plein ingericht. Tussen 14.00 en 16.00 uur worden de afsluitende races gezeild gevolgd door de prijsuitreiking bij watersportvereniging Noord-Zuid. De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen zal de zilveren wisseltrofee uitreiken.

Een succesformule is geboren.

Foto’s: Eric van Staten

Last modified: 1 juli 2011
Sluiten