Nieuws

EU breidt missie tegen piraterij uit

Nu het werkterrein van Somalische piraten zich uitbreidt van de Golf van Aden naar de Seychellen en de Keniaanse kust, heeft de Europese Unie besloten de missie in het gebied uit te breiden.

14:40

Na een korte terugval aan het begin van dit jaar, is het aantal incidenten met piraten in de Golf van Aden en Indische Oceaan in maart met 24 gevallen verdubbelt ten opzichte van februari (11). In de maand april zijn tot nu toe 18 aanvallen gemeld.

Als reactie op het toenemende geweld, heeft de Europese Unie besloten de aanwezigheid in de regio op te schroeven. Zweden stuurt twee fregatten ter versterking van de zogeheten Operatie Atalanta, Nederland en Noorwegen sturen in augustus elk één fregat. Luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën is al in het gebied en maakt deel uit van het NAVO-escader, dat onder commando staat van de Amerikaanse marine. In augustus vertrekt Hr. Ms. Evertsen naar de regio als staffregat voor de Europese missie.

Site
Op de site van de internationale Kamer van Koophandel is een uitgebreid overzicht te vinden van de aanvallen waarbij piraten zijn betrokken.
http://www.icc-ccs.org/ 

(Foto: ANP)

Last modified: 21 april 2009
Sluiten