Nieuws

Etap volgt Europese trend

In navolging van moederbedrijf Dehler heeft nu ook het Belgische Etap uitstel van betaling aangevraagd. In heel Europa gaat het slecht in de jachtbouw.

13:47

In januari 2008 nam het Duitse Dehler de Belgische werf Etap over, bekend van de onzinkbare jachten. Het idee was te gaan samenwerken om zo de productiekosten te drukken, maar tegelijkertijd de eigen identiteit van Etapjachten te behouden. De Etap 30CQ (getest in Zeilen 12) was de eerste proeve van bekwaamheid van de samenwerking.

 

De eerste proeve blijkt nu waarschijnlijk ook meteen de laatste te zijn. De problemen van het moederbedrijf zijn naar beneden gesijpeld. Zo erg zelfs, dat Etap niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen en uitstel van betaling heeft aangevraagd. Een eventuele doorstart zal onder een nieuwe eigenaar moeten plaatsvinden.

 

De berichten vanaf de Europese botenmarkten zijn bepaald ongunstig te noemen. Hanse Yachts, ook een Duits bedrijf, ontsloeg in de tweede helft van 2008 110 medewerkers. Een gedeelte van de overgebleven medewerkers maakt minder uren om de terugloop in bestellingen te compenseren.

Bénéteau, de grootste botenbouwer ter wereld, maakte vorige maand bekend een ‘winstpause’ te verwachten, omdat consumenten minder en minder snel geld uitgeven aan een jacht. Deze maand zal het Franse bedrijf beginnen met tijdelijke ontslagen.

Ook in Scandinavië hebben verschillende botenbouwers problemen, waaronder Sweden Yachts. In Spanje is een motorbotenbouwer failliet en de Franse werf die Harmony’s bouwt moest vorig jaar bescherming zoeken tegen een faillissement.

 

Financieel directeur Udo Potthast van Hanse Yachts verwoordt de situatie als volgt: ‘Het probleem is dat klanten niet langer spontaan hun dromen waarmaken. Ze denken er veel langer over dan ze eerder deden.  We denken niet dat de crisis over een half jaar voorbij zal zijn. Het zal een langer proces zijn.’

Last modified: 9 januari 2009
Sluiten