Nieuws

Ericsson III wint langste etappe

Ericsson III haalde het maximale uit een gewaagde manoeuvre in de Pacific en wint de monsteretappe naar Rio. Bouwe Bekking en Green Dragon zijn nog onderweg.

15:09

Het team van Ericsson III haalde het maar net om de boot te prepareren voor de 12.500 mijl van Qingdao naar Rio de Janeiro. Tijdens de etappe naar Qingdao was de boot, net als veel andere, flink beschadigd geraakt. Zo beschadigd zelfs, dat het team moest uitwijken naar Taiwan voor de broodnodige reparaties.

 

De werkzaamheden aan de boeg van de boot namen zoveel tijd in beslag, dat men niet meer kon deelnemen aan de inportrace in de Chinese havenstad. Er was echter een kleine kans om wel te kunnen starten in de etappe naar Rio en die wilde het team grijpen. Schipper Magnus Olsson: "Als het aan ons lag zouden we sowieso starten, al zou het enkele dagen later zijn."

 

Dagen werden het niet, uren wel. Pas zeven uur nadat de andere boten de startlijn waren gepasseerd, startte de III. Die was even daarvoor aangekomen in Qingdao en had, zonder dat de bemanning ook maar een voet aan wal zette, twee uur liggen bunkeren.

 

Ondanks de trage start ging het racen goed en ter hoogte van Nieuw-Zeeland lag het team al tweede. Daar beleefde de jonge navigator Aksel Magdahl, die zijn naam direct vestigde, zijn finest hour.

 

In tegenstelling tot de andere schepen koos Ericsson III voor een meer noordelijke route naar Kaap Hoorn, waardoor ze een opkomende depressie konden uitrijden en de hoek konden afsnijden.

 

De winst die ze daar boekten bleek genoeg voor de overwinning. De belagers, met Ericsson 4 en Puma als voornaamste kandidaten, kwamen weliswaar in de buurt, maar niet in de buurt genoeg.

 

Ericsson 4 eindigde als tweede en verstevigde zo zijn leidende positie in het klassement. Puma werd derde en klom naar de tweede positie. Telefonica Blue en Green Drageon zijn nog onderweg naar Rio, waar ook Delta Lloyd en Telefonica Black zich weer bij de vloot zullen voegen.

Last modified: 27 maart 2009
Sluiten