Nieuws

Eerste Club Swan 42 gedoopt

Onlangs werd de eerste NYYC 42 te water gelaten. Een 42-voets eenheidsklasser, gebouwd door Nautor's Swan, ontworpen door Germán Frers, op initiatief van de leden van de New York Yacht Club. Eergisteren werd de eerste van de serie gedoopt bij de thuisbasis van de club in Newport.

15:51

Conspiracy, zo heet de eerste Club Swan 42. (Foto: NYYC.org)
Onlangs werd de eerste NYYC 42 te water gelaten. Een 42-voets eenheidsklasser, gebouwd door Nautor’s Swan, ontworpen door Germán Frers, op initiatief van de leden van de New York Yacht Club. Eergisteren werd de eerste van de serie gedoopt bij de thuisbasis van de club in Newport.


 


Het is een opmerkelijk verhaal. De leden van de New Yorkse club maakten zich druk om de groeiende professionaliteit in de wedstrijdzeilerij. Ze wilden ongecompliceerd racen tegen elkaar, zonder tussenkomst van broodzeilers, op sportieve boten waarvan de jaarlijkse kosten binnen de perken blijven. De bestaande klassen boden geen uitkomst, vonden ze. Dus vroeg de club de Argentijnse ontwerper Germán Frers de ideale cruiser/racer op papier te zetten, en bedachten zij er een klassereglement omheen. Nautor’s Swan werd bereid gevonden de boten te bouwen.


Het project bleek succesvol. Binnen zes maanden na de introductie zijn er 35 boten verkocht, waarvan 25 aan clubleden.


 


De kosten binnen de perken houden is een belangrijke gedachte geweest in de ontwikkeling van de klasse. Er mogen maar zeven zeilen aan boord, waarvan er jaarlijks maximaal drie vervangen mogen worden. Zeilen met twee professionals aan boord mag, ze mogen echter niet sturen en ook niet betaald worden.Details Club Swan 42


Lengte waterlijn: 11.29 m


Lengte over alles: 12.98 m


Breedte: 3.93 m


Diepgang: 2.70 m


Waterverplaatsing: 6885 kg


Grootzeil: 61.40 m2


Fok: 47.80 m2

In juli werd Conspiracy (toen nog wit) voor het eerst op het water uitgeprobeerd. (Foto: NYYC.org)
(Foto: NYYC.org)

Last modified: 4 september 2007
Sluiten